Europese plasticverwerkers recycleren minder

Plasticverwerkende bedrijven in Europa recycleren steeds minder: in 2011 werd nog 73 procent van het ingezamelde plastic verwerkt, in 6 jaar tijd is dat percentage gedaald met 5 procent. De recycleerders klagen over steeds toenemende kosten, door het toenemend gebruik van gelaagd plastic dat niet herbruikbaar is en gescheiden moet worden van het andere plastic.

De cijfers komen van de federatie van recycleerbedrijven. In tijden waarin zoveel gesproken wordt over een circulaire economie, stellen de recycleerders een tegenovergestelde beweging vast. Ook in landen waar veel plastic wordt ingezameld, zoals België, gaat de verwerking van gebruikte plastics tot nieuwe producten achteruit.

De recycleerders maken zich steeds meer zorgen. Het verwerken van gebruikte plastics zoals petflessen tot een nieuw product wordt steeds duurder, en creëert meer afval dan vroeger.

"Alles heeft te maken met het soort van plastic dat tegenwoordig op de markt komt", zegt Werner Annaert van GO4Circle, de bedrijfsfederatie van de circulaire economie. "Producenten gebruiken steeds vaker gelaagd plastic, plastic met een wikkel rond zeg maar, en dat belandt in de stroom van petafval. Maar dat gelaagde plastic is zeer moeilijk te verwerken tot een nieuw product. We zitten dus met veel meer niet herbruikbaar plastic, meer afval dus."

Paradox

De nieuwe gelaagde plastics moeten eerst gescheiden worden van de herbruikbare, daarna belanden ze in de verbrandingsoven. "We zijn in een paradoxale situatie terechtgekomen", stelt Werner Annaert, "we zamelen steeds meer plastics in, maar we verwerken die steeds minder. Overheden streven terecht naar een circulaire economie, een economie met een gesloten kringloop van grondstof tot product tot hergebruik, met dus zo weinig mogelijk afval. Maar het is bizar dat veel bedrijven zich hier niets van aantrekken en produceren zonder rekening te houden met verwerking en hergebruik."

De sector van recycleerders roept dan ook de bedrijven op om producten milieubewuster te ontwerpen, want bij het ontwerp begint alles.