Groen en Ecolo zullen samen onderhandelen in het Brussels Gewest

De Franstalige groenen van Ecolo verklaarden zich vandaag bereid om met de radicaal-francofone partij DéFI te praten over goed bestuur. DéFI had aan Ecolo gevraagd om voorstellen rond goed bestuur mee uit te werken. Ecolo wil dat samen met Groen doen.

DéFI, het vroegere FDF, reikte gisteren al de hand naar Ecolo om uit de politieke crisis te geraken in de Brusselse regering. Voorzitter Olivier Maingain weigerde toen namelijk om in te gaan op de uitnodiging van het CDH om een nieuwe bestuursmeerderheid te vormen. Alleen DéFI kan het CDH en de MR in Brussel aan een meerderheid helpen. Maar de partij wilde eerst samen met Ecolo een eisenbundel opstellen over goed bestuur.

"We staan klaar om voorstellen over goed bestuur uit te werken met DéFI", zei covoorzitter van Ecolo Patrick Depriez vandaag bij aanvang van het partijbureau. "We zijn al weken bereid om te onderhandelen over onze voorstellen en over de voorstellen van de andere partijen." Ook covoorzitster Zakia Khattabi (Ecolo) benadrukte dat het niet over een nieuw standpunt ging: "We zeggen al 3 weken dat we over goed bestuur willen onderhandelen."

Groen en Ecolo onderhandelen in duo

Groen-voorzitster Meyrem Alamci zegt nu dat haar partij met Ecolo mee zal onderhandelen in het Brusselse Gewest: “het zit in het DNA van onze partij om met onze zusterpartij in Brussel samen te werken". Groen en Ecolo eisen dat een parlementslid niet langer tegelijk burgemeester of schepen kan zijn. Ook willen ze de privé-inkomsten van politici laten meetellen voor het maximum dat ze mogen verdienen. CDH en MR hebben in Wallonië dat soort hervormingen al afgeschoten.

Speculeren over een mogelijke regeerdeelname van Groen in het Brussels Gewest is volgens Almaci nog niet aan de orde: “We gaan eerst die gesprekken voeren en zorgen dat de vernieuwing er komt. En al de rest is voor daarna. Laat ons nu maar werk maken van goed bestuur, want daarover gaat het immers. Er zijn echt wel systeemveranderingen nodig om ervoor te zorgen dat het vertrouwen terug hersteld wordt.”