Jordaanse soldaat krijgt levenslang voor doodschieten van drie Amerikaanse militairen

De Jordaanse soldaat die in november vorig jaar drie Amerikaanse militairen doodschoot, is veroordeeld tot een levenslange celstraf met dwangarbeid. De drie Amerikaanse slachtoffers waren in Jordanië om er training te geven aan de anti-IS troepen. Ze werden onder vuur genomen toen ze een luchtmachtbasis binnenreden.

De drie slachtoffers werden beschoten toen ze de luchtmachtbasis in de stad al-Jafr (in het zuiden van land) binnenreden. Op het moment van de aanval hadden de lokale media gemeld dat de verdachte het vuur had geopend omdat de Amerikaanse militairen weigerden te stoppen aan een controlepost. Maar volgens de Amerikaanse ambassade volgden de slachtoffers gewoon de procedure op het moment dat ze beschoten werden. Een van de Amerikaanse soldaten stierf ter plaatse, de twee anderen overleden in het ziekenhuis. 

Een Jordaanse militaire rechtbank veroordeelde de Jordaniër vandaag tot een levenslange celstraf met dwangarbeid. De familieleden van de Amerikaanse soldaten waren in de rechtbank om de uitspraak te horen. Zij spreken slechts van “een eerste stap” op weg naar gerechtigheid en hopen dat de celstraf niet gereduceerd wordt tot 20 jaar op basis van goed gedrag. Jordanië is een belangrijke regionale partner van Amerika.