Lichamelijke opvoeding op school: binnenkort ook voor Saudische meisjes

Vanaf volgend schooljaar zullen meisjes in Saudi-Arabië op publieke scholen ook lessen in lichamelijke opvoeding krijgen. Dat maakte het ministerie van Onderwijs bekend. Het is nog niet duidelijk welke activiteiten precies toegelaten worden en hoe de scholen de lessen moeten aanpakken. Toch is het een kleine "revolutie" in een land dat als bijzonder vrouwonvriendelijk te boek staat.
Saudische meisjes spelen basketbal in een privéclub in de stad Jidda.

Het Saudische ministerie van Onderwijs kondigde enkele dagen geleden aan dat publieke scholen vanaf volgend schooljaar lessen lichamelijke opvoeding zullen aanbieden aan meisjes. Het is nog niet helemaal duidelijk welke activiteiten precies toegelaten worden, maar volgens de autoriteiten zullen ze "geleidelijk geïntroduceerd worden, volgens de voorschriften van de sharia."

Hoe miniem ook, het is toch een "versoepeling" van de regels in een land dat als een van de meest vrouwonvriendelijke bestempeld wordt door zijn uiterst strikte interpretatie van de islamitische voorschriften. Vrouwen en meisjes moeten bijvoorbeeld op straat hun haar bedekken, mogen niet met de auto rijden en hebben de toestemming nodig van een mannelijke voogd -meestal hun man, vader of zoon- om het land te verlaten of medische behandelingen te ondergaan.

Die strenge voorschriften gelden ook voor vrouwen en sporten, iets wat door aartsconservatieve Saudi's sterk afgekeurd wordt. Comfortabele sportkledij voor vrouwen zou ertoe leiden dat ze ijdel worden, argumenteren sommigen. En: sporten gaat tegen de natuur van vrouwen in, of leidt ertoe dat ze spieren ontwikkelen en op mannen gaan lijken.

Lichamelijke opvoeding: ja, maar nog veel uitdagingen

De "versoepeling" in de houding ten opzichte van vrouwen en sport komt er pas moeizaam. Pas in 2012 vaardigde Saudi-Arabië voor het eerst vrouwelijke atletes af naar de Olympische Zomerspelen, en dat pas nadat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ermee gedreigd had het land te weren als het alleen mannen zou sturen. In 2012 waren het er 2, vorig jaar, in 2016, waren het er 4.

Volgens het Saudische ministerie van Onderwijs passen de lessen lichamelijke opvoeding op publieke scholen in een toekomstplan voor het land, vorig jaar opgesteld door kroonprins Mohammed bin Salman. Bedoeling is onder meer om de Saudische economie te diversifiëren en het leven in het koninkrijk aangenamer te maken voor de onderdanen.

Vier jaar geleden stond Saudi-Arabië al formeel toe dat meisjes in privéscholen lichamelijke opvoeding krijgen. Saudische families die het zich konden permitteren, lieten hun dochters ook al wel aan sport doen in privé-initiatieven.

Vanaf volgend schooljaar zijn de publieke scholen dus aan de beurt. Maar hoe die lessen er gaan uitzien, dat is nog maar de vraag. Aan Saudische universiteiten worden geen vrouwelijke gymleerkrachten opgeleid, bijvoorbeeld. En de meeste meisjesscholen (het onderwijs in Saudi-Arabië is gescheiden, nvr) hebben geen faciliteiten om aan sport te kunnen doen.