Meer dan 100 Vlamingen slikken preventief aidsremmers

Al meer dan 100 Vlamingen slikken preventief een aidsremmer. Ze zijn niet besmet met hiv, maar ze vertonen wel risicogedrag. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Sinds vorige maand wordt de aidsremmer Truvada ook voor hen terugbetaald.
AP2012

Tim Devriese is homo. "Ik loop veel risico op hiv-besmetting omdat ik met mannen vrij", zegt hij. "De medicatie is een belangrijk middel om dat tegen te gaan en daarom ben ik naar de arts gestapt en we hebben samen beslist om ermee te beginnen". Een doosje met pillen voor een hele maand kost 500 euro, maar dankzij de terugbetaling hoeft Tim maar 12 euro uit eigen zak te betalen.

Aids uitroeien

In heel België zijn er elf aidsreferentiecentra, het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen bijvoorbeeld. Daar hebben zich al 79 kandidaten voor de medicatie gemeld, uitsluitend homomannen. In het UZ Gent zijn er ook tientallen kandidaten. Professor Steven Callens vindt de terugbetaling een goede zaak. "Elk jaar raken meer dan duizend Belgen besmet met hiv. Met condooms alleen komen we er niet. Dankzij Truvada zijn onze kansen om de ziekte uit te roeien groter dan ooit."

Drempel

In Vlaanderen zijn er dus al meer dan 100 mensen die de aidsremmer nemen zonder dat ze besmet zijn. En elke dag komen er kandidaten bij. Ze moeten wel over een drempel, zegt dokter Eric Florence van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. "De grootste drempel is de strikte opvolging. Wie de aidsremmers slikt, moet elke drie maanden op consultatie komen. Dan worden telkens andere soa's opgespoord, de dokter gaat na of de therapie trouw wordt gevolgd".