Montenegro vraagt hulp voor bestrijden bosbranden

Montenegro heeft de Europese Unie om hulp gevraagd bij het bestrijden van bosbranden. Door de branden zijn minstens 100 toeristen geëvacueerd. Ook in het naburige Kroatië woeden er bosbranden en zijn er mensen geëvacueerd.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Een beboste helling in de buurt van Podgorica staat in brand.

Het hardst getroffen door de branden is het schiereiland Lustica in het zuiden van Montenegro. Het droge, warme weer en harde wind maakt het bijzonder moeilijk om het vuur te bestrijden. Het vuur is dan ook in de buurt van huizen en campings gekomen, en een honderdtal toeristen zijn geëvacueerd.

"Onze korpsen volstaan niet om een brand van een dergelijke omvang te blussen", zei een ambtenaar van de gemeente Herceg Novi. "Het vuur heeft zich verspreid over een weg en een hele berg staat in brand", zei een brandweerman op de televisie. "Het is onmogelijk om de brand te blussen bij deze wind."

De staatstelevisie meldde dat het ministerie van Binnenlandse Zaken hulp heeft gevraagd aan de Europese Unie bij het bestrijden van de branden. De marine van Montenegro heeft hulp verleend bij het evacueren van de toeristen.

Ook in de buurt van de hoofdstad Podgorica woedt een brand. Over de hoofdstad hangen wolken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Kroatië

Ook meer naar het noorden, in Kroatië, woeden er verschillende bosbranden langs de Adriatische kust. Honderden aren naaldbos zijn in vlammen opgegaan, en ook in Kroatië wakkeren harde winden het vuur aan.

In Srinjine, in de buurt van Split, zijn toeristen geëvacueerd. Het vuur heeft er een aantal huizen en kantoren in de as gelegd, en ook een kleuterschool, een deel van het kerkhof en olijfbossen (foto onder: branden in de buurt van Split).

Vandaag zijn in Kroatië wel blusvliegtuigen kunnen opstijgen, die eerder aan de grond moesten blijven door de wind en de turbulentie. De busvliegtuigen worden ook ingezet in de buurt van de stad Zadar, waar nog mijnen liggen uit de oorlog van de jaren 90.