Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Musk: "Artificiële intelligentie is grootste bedreiging voor mensheid"

Volgens Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, vormt de razendsnelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie een "fundamentele bedreiging voor de menselijke beschaving". De Amerikaanse ondernemer roept de overheid op om de ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) op een snelle en krachtige manier te bewaken.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Artificiële intelligentie is de verzamelnaam voor machines, software en apparaten die het menselijk denkvermogen nabootsen. AI legt verbanden en voert taken uit op basis van complexe algoritmes en wiskundige formules. Op die manier kan het menselijke handelingen vereenvoudigen of ze zelfs helemaal overnemen.

Een bekend voorbeeld van kunstmatige intelligentie zijn virtuele assistenten op je smartphone, zoals Siri of Google Now. Maar AI reikt veel verder dan dat, denk maar aan gezichtsherkenning op Facebook, aanbevelingen voor je favoriete serie op Netflix of zelfrijdende auto's.

Bovendien ontwikkelt de technologie zich aan een razendsnel tempo, en daarin schuilt een fundamenteel gevaar, vindt de Amerikaanse ingenieur en ondernemer Elon Musk.

Killer robots

“Ik heb toegang tot de meest geavanceerde artificiële intelligentie en ik denk dat we er heel ongerust moeten over zijn”, waarschuwde Musk onlangs op een bijeenkomst van Amerikaanse gouverneurs. Meer nog: “AI is de grootste bedreiging waar we als mensheid voor staan". Maar volgens Musk zijn we ons niet bewust van die dreiging. "Ik blijf alarm slaan, maar tot ze robots in de straten zien die mensen afmaken, zullen de mensen niet weten hoe te reageren."

Samen met andere prominente figuren uit de wetenschappelijke en technologische wereld, onder wie Microsoft-oprichter Bill Gates en fysicus Stephen Hawking, wijst Musk al jaren op de gevaren van kunstmatige intelligentie. Maar volgens de Amerikaanse ondernemer zijn de mensen niet geneigd om hun standpunten te aanvaarden, omdat die bedreiging zo moeilijk te bevatten is.

Deep intelligence

Musk vreest onder meer voor sociale destabilisering en massaal jobverlies die gepaard gaan met de ontwikkeling van AI. Robots zullen namelijk álles doen, voorspelt hij.

Maar Musks grootste angst is dat kunstmatige intelligentie in een netwerk, de zogenaamde "deep intelligence", kan gebruikt worden om de mensheid te schaden. “AI kan een oorlog starten door “fake news” te verspreiden, e-mailaccounts te vervalsen en informatie te manipuleren."

Proactieve regulering

Omdat kunstmatige intelligentie zo snel evolueert, pleit Musk voor een proactieve regulering, dus vóór de gevaren zich voordoen. "AI is een zeldzaam geval waar proactieve wetgeving noodzakelijk is. Tegen de tijd dat we reactieve regulering hebben ontwikkeld voor AI, zal het te laat zijn.”

Anders dan auto-ongevallen, vliegtuigcrashes, gebrekkige medicijnen of ongezonde voeding heeft artificiële intelligentie gevolgen voor de hele samenleving. “Ik ben tegen overregulering”, benadrukte hij, “maar in het geval van AI moeten we daar onmiddellijk werk van maken.” Op die manier moet een ongecontroleerde "AI-wedloop" tussen bedrijven voorkomen worden. 

Een eerste stap voor de overheid is om een groter inzicht te creëren in de snelle ontwikkeling van artificiële intelligentie, voor het te laat is. "Zodra er bewustzijn is, zullen de mensen erg bang zijn, zoals ze zouden moeten zijn," besluit Musk.

Meest gelezen