Onnodige robottekeningen: "Politie heeft beter werk te doen dan spoken tekenen"

De voorbije maanden zijn robottekenaars van de federale politie maar liefst 17 keer onnodig ingezet. Onnodig, want de dader bestond niet en de feiten bleken verzonnen. De federale politie waarschuwt nu voor die valse aangiften: er wordt een enorme politiemachinerie in gang gezet en de geloofwaardigheid van echte slachtoffers kan ondermijnd worden.
Archiefbeeld: de tekenaar stelt een robottekening op

Het was Peter Clauwaert, één van de robottekenaars van de federale politie, die in De Morgen en Het Laatste Nieuws aan de alarmbel trok. 17 keer in amper twee maanden tijd moest er een onnodige robottekening gemaakt worden. Onnodig, want de dader bestond niet en de feiten bleken verzonnen. 

Hoe ondervindt zo'n tekenaar dat de persoon die voor hem zit de waarheid niet spreekt? Vaak blijkt het hem in details te zitten. "Als de robottekenaar steeds meer details vraagt over hoe de dader eruitziet en drie kwartier later toch nog eens een ander detail vraagt en het verhaal niet meer klopt, gaat er een alarmbelletje rinkelen."

Een totaalcijfer van de valse aangiftes is niet bekend, maar 17 onnodige robottekeningen op twee maanden tijd is veel. Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie maakt zich zorgen over die valse aangiftes. "We hebben wel beter werk te doen dan het tekenen van spoken", vertelt hij op MNM. 

Gevolgen kunnen verregaand zijn

Maar het gaat verder dan alleen een robottekening. "Als je de knop induwt van een ontvoering of verkrachting zet je een hele machine in gang", legt De Waele uit. "Een helikopter, speurhonden, laboranten, politieploegen, de Cel Vermiste Personen met al hun materiaal, de scheepvaartpolitie met sonargerief..." Als je weet dat een helikopter 2.000 à 3.000 euro per uur kost, kan het kostenplaatje al snel oplopen.

Maar meer nog dan het kostenplaatje gaat het De Waele om de geloofwaardigheid van echte slachtoffers. "We zijn niet zo kwaad op mensen die in een paniekreactie iets uitvinden, we zijn veel bozer dat zo'n zaken het verhaal van echte verkrachtingen in twijfel kunnen trekken."

Herbekijk het Journaalitem