Oscarveteraan Martin Landau (89) overleden

De Amerikaanse acteur Martin Landau is afgelopen weekend overleden. Dat meldt zijn woordvoerster. Landau (89) overleed in het ziekenhuis na complicaties. Hij vertolkte in zijn carrière bijzonder uiteenlopende rollen. In 1995 werd zijn rol in "Ed Wood" bekroond met een Oscar.
Capital Pictures

Landau was recent opgenomen in het ziekenhuis. Daar is hij zaterdag bezweken aan "onverwachte complicaties", zo laat zijn woordvoerster weten. Landau stond bekend als een enorm veelzijdig acteur. Hij startte zijn acteercarrière op Broadway na een korte passage als cartoonist bij New York Daily News. In de loop van de jaren 50 over naar het witte doek. Hij werd in de jaren zestig bekend door zijn rol van Rollin Hand in de televisieserie "Mission: Impossible". Hij speelde ook een bijrol in de filmklassieker "North by Northwest" van Alfred Hitchcock.

Voor zijn rol als Bela Lugosi in de film "Ed Wood" van Tim Burton won Landau in 1995 de Oscar voor beste mannelijke bijrol. Derde keer goede keer, want Landau was daarvoor al twee keer genomineerd voor een beeldje. In "Ed Wood," vertolkt Landau de acteur Bela Lugosi tijdens zijn laatste levensjaren, een rol waarop hij zich jarenlang had voorbereid. De Hongaarse acteur werd onsterfelijk door zijn rol van graaf Dracula, maar werd in de herfst van zijn carrière ziek. Hij raakte in die periode ook verslaafd aan drugs en ging toen een samenwerking aan met Ed Wood, om het hoofd boven water te houden.

Géén "hersendode Spock"

Op zijn uitgebreid palmares had nog een iconische rol kunnen staan: die van Mr. Spock in "Star Trek". Maar Landau liet de rol van de kapitein met spitse oren aan zich voorbijgaan. "Zo'n emotieloos personage had me gek gemaakt", zei hij daar zelf over. "Ik zou mijn hersenen moeten uitschakelen voor die rol." De rol van Spock ging uiteindelijk naar Leonard Nimoy, Landau koos op zijn beurt voor de succesvolle televisiereeks "Mission: Impossible".

Photo12/Loeber-Bottero