Pakistaans gerecht onderzoekt rijkdom van premier Sharif

In Pakistan heeft het Hooggerrechtshof het lot van premier Nawaz Sharif in handen. Het hof moet beslissen of de rijkdom van de familie van de premier al dan niet rechtmatig verworven en verborgen is en kan hem afzetten. Sharif was eerder genoemd in het schandaal rond de Panama Papers en de oppositie beschuldigt hem van corruptie.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In april was een Joint Investigation Team belast met het onderzoek naar de rijkdom van de familie van de premier. Dat rapport van meer dan 250 bladzijden is nu afgewerkt en de conclusie is dat er een "significant verschil is tussen de verklaringen van de familie Sharif en de werkelijke rijkdom die die vergaard heeft".

Het Hooggerechtshof heeft nu drie mogelijkheden:

  • er is onvoldoende grond voor corruptie en de klacht wordt daarom afgewezen
  • het hof vindt voldoende aanwijzingen dat de premier oneerlijk is en daarom ontslagen kan worden
  • of het hof kan de zaak doorspelen naar een rechtbank, die moet oordelen over de premier en zijn familie

De zaak heeft Pakistan tot op het bot verdeeld; de oppositiepartij van de Bhutto-familie ruikt bloed en de aanhangers van premier Sharif spreken over een heksenjacht en "fake news" met leugens. Velen vrezen dat een ontslag van Sharif tot rellen en instabiliteit in de kernmogendheid zal leiden.

Van Panama naar Londen via Calibri

De Sharifs -net als hun rivalen de Bhutto's- zijn van oudsher een rijke familie, anders beteken je niets in de Pakistaanse politiek. De premier beweert dat veel van die rijkdom het gevolg is van de verkoop van het staalbedrijf van zijn vader in de Verenigde Arabische Emiraten.

Volgens onderzoekers zou Sharif evenwel die inkomsten via die verkoop veel te hoog hebben ingeschat om op die manier andere inkomsten van tijdens zijn drie regeerperiodes te verbergen. Dat ruikt dan naar corruptie in een land dat bol staat van dat soort praktijken.

Uit de lekken van de Panama Papers, de documenten van het advocatenkantoor Mossack Fonseca in Panama, zou blijken dat de familie van Sharif bovendien een deel van geheime gehouden fortuin via spookvennootschappen op de Britse Maagdeneilanden naar Londen heeft versluisd en daar belegd heeft in luxeappartementen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Verraadde Calibri-lettertype de Sharifs?

Veel van die Londense vastgoedluxe zou eigendom zijn van Maryam Sharif, de dochter van de premier die nu naar voor geschoven wordt als de volgende politieke leider van de familieclan.

Op basis van officiële documenten kon Maryam aantonen dat zij niet de eigenaar van dat vastgoed was, maar enkel de beheerder. Probleem is dat de documenten opgesteld werden in 2006, maar in het Calibri-lettertype dat officieel pas een jaar later gepubliceerd werd in Microsoft Office. Dat voedde de vermoedens dat die documenten vervalst werden.

Lucas De Groot, de Nederlandse ontwerper van Calibri, heeft die font nu al in 2004 ontwikkeld, maar noemt het weinig waarschijnlijk dat iemand als Maryam Sharif dat op eigen houtje zou gevonden en op haar computer geïnstalleerd hebben voor Microsoft dat deed.

Het worden dus spannende dagen voor Pakistan. Nawaz Sharif was al drie keer premier. In 1993 werd hij afgezet door de toenmalige president, in 1999 door een staatsgreep van het leger. Sinds 2013 heeft hij opnieuw de verkiezingen gewonnen. De machtsbasis van Sharif is in de conservatieve Moslimliga die sterk staat in de provincie Punjab. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.