Populariteit van president Trump op historisch laag niveau

De populariteit van de Amerikaanse president Donald Trump zou na zes maanden regeren op het laagste peil staan sinds de metingen begonnen in 1945. Dat blijkt uit onderzoek van The Washington Post en de tv-zender ABC News. Zelfs bij zijn ambtsaanvaarding eind januari was die populariteit al erg laag.

Volgens de poll heeft de president slechts het vertrouwen van 36% van de ondervraagde Amerikanen. Dat is 6% minder dan toen hij eind januari de eed aflegde. Zowel op binnenlands als buitenlands vlak kan president Trump zijn landgenoten blijkbaar niet echt overtuigen.

Zo vindt 48% van de ondervraagde mensen dat het leiderschap van Amerika in de wereld verzwakt is onder Trump. Ook zou slechts 24% van de Amerikanen de Republikeinse plannen om de ziekteverzekering van diens voorganger Barack Obama te vervangen, steunen. Ongeveer 50% van de Amerikanen zou willen dat "Obamacare" blijft.

Wat de omstreden ontmoeting tussen de zoon van Trump en diens campagnestaf met de Russische advocate Natalja Veselnitskaja betreft, vindt 63% van de deelnemers aan de poll dat "niet aanvaardbaar". Dat een voormalig officier van de KGB, de geheime dienst van de vroegere Sovjet-Unie bij die meeting aanwezig was, was nog niet bekend op het ogenblik dat de peiling werd afgenomen.

"Nog zo slecht niet"

President Trump ligt intussen niet wakker van die poll. Volgens hem is die populariteit na amper zes maanden in functie nog zo slecht niet. Ook heeft hij de verdediging van zijn zoon op zich genomen.

Dat klopt echter niet, want sinds het begin van die peilingen in 1945 heeft nog geen enkele president zo slecht gescoord. Meestal geniet een president van minstens zes maanden populariteit na zijn ambtsaanvaarding; alles is dan nieuw en alles lijkt te lukken.

Bij Trump zijn de problemen echter zo goed als meteen begonnen met het vroege ontslag van zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn, net omwille van ongeoorloofde contacten met Rusland, en het blokkeren van zijn inreisverbod door federale rechters.