Steeds meer moslims boeken halalvakantie

Halalvakanties zijn razend populair bij moslims uit verschillende landen in de wereld. En moslims reizen veel, omdat de Koran dat letterlijk voorschrijft. Veel hotels zien nu ook het potentieel in de islamitische reiziger en proberen moslimvriendelijke vakanties aan de man te brengen via websites als halalbooking.com.

Reizen op maat zijn niet echt een nieuw fenomeen. Meer en meer mensen kiezen voor de juiste formule om op vakantie te gaan. Diervriendelijke hotels, hotels voor mensen die graag feesten of meer avontuurlijke reizen vinden hun weg naar de vakantieganger. Zo bestaan er ook halalformules die moslims de kans geven om volgens de regels van de islam op vakantie te gaan. Halalbooking.com biedt onder andere zulke halalvakanties aan.

Snelst groeiende formule

Halalbooking.com is een website die vanuit Londen halalvriendelijke vakanties aanbiedt. Het kantoor werd opgericht in 2010, maar is pas de laatste vijf jaar bijzonder goed bezig. Volgens Ufuk Secgin, hoofd marketing van halalbooking is de halalvakantie de snelst groeiende formule binnen de toerismesector.

De website biedt 350 hotels en resorts aan en krijgt boekingen uit maar liefst 75 landen. “Elk jaar verdubbelt het aantal boekingen”, zegt Secgin. Opvallend is dat België het derde land is van waaruit de meeste boekingen gedaan worden. Turkije is dan weer de populairste bestemming, maar ook Indonesië en Maleisië trekken heel wat moslims aan.

Rachid Lamrabat, etno-marketeer bij marktingbureau TIQAH, zegt dat het halaltoerisme jaarlijks met 12 procent stijgt. Volgens hem gaat het niet om een strikt religieus toerisme, maar is het eerder cultuurgebonden, omdat er rekening gehouden wordt met de gewoontes van andere culturen.

Ook in België

Ook België doet mee aan de trend. The House of Edward in Gent zet ook in op halaltoeristen. Zij voorzien bijvoorbeeld in de badkamer een kraantje voor de rituele reiniging. “We krijgen veel moslims over de vloer, vooral uit het buitenland. De meesten herkennen meteen dat kraantje en zijn aangenaam verrast. Ze dachten dat enkel hotels in moslimlanden dat installeerden”, zegt Rachida van The House of Edward. De grote baas van het hotel komt zelf uit Abu Dhabi en vond het belangrijk dat er rekening gehouden werd met toeristen die een andere cultuur hebben.

Wat is halal-toerisme?

Hotels die halal aanbieden kunnen dat op verschillende manieren doen. Het kan gaan van geen alcohol in de minibar of halalmaaltijden tot volledig afgescheiden zwembaden voor mannen en vrouwen. Er bestaan zelfs hotels die bidplaatsen voorzien voor moslims. Maar het kan ook subtieler, zoals naaktschilderijen of naaktfoto’s vermijden in de hal of in de kamers.