Vandeurzen: "België bij de landen wereldwijd met het minst aantal tienermoeders"

Met 8 geboortes per 1.000 inwoners bij meisjes in de leeftijd tussen 15 en 20 jaar situeert België zich wereldwijd tussen de landen met het minst aantal tienermoeders. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een schriftelijke vraag van Katrien Schryvers (CD&V). De minister baseert zich hierbij op cijfers voor het jaar 2015 afkomstig uit de databank van de Wereldbank.

Uit de cijfers van de Wereldbank blijkt dat Duitsland en Nederland met respectievelijk 6 en 4 geboortes per 1.000 inwoners in de leeftijd tussen 15 en 20 jaar weliswaar beter scoren dan België, maar binnen Europa worden de meeste Oost-Europese landen, Spanje, Frankrijk, Portugal, Ierland en het VK met een hoger aandeel tienermoeders geconfronteerd.

Het VK staat hier overigens op kop met 14 tienermoeders per 1.000 meisjes in de vermelde leeftijdscategorie. "Tegenover de rest van de wereld is het duidelijk dat België zich bij de landen met het minst aantal tienermoeders bevindt", aldus Vandeurzen.

Vanuit het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin worden verschillende organisaties ondersteund om deze kwetsbare groep van tienermoeders een helpende hand te bieden. Dat is het geval met Fara, een luister- en informatiepunt dat vrouwen en koppels ondersteunt tijdens hun zwangerschap. De Centra voor Integrale Gezinszorg hebben een specifiek begeleidingsaanbod voor tienerouders. Sensoa zet in op het voorkomen van ongeplande zwangerschappen. Tienermoeders kunnen ook terecht bij de Centra Algemeen Welzijnswerk. Ook Kind en Gezin biedt extra ondersteuning voor tienerouders.