Weyts: “Katten steriliseren voor ze vijf maanden oud zijn”

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil iets doen aan de overpopulatie van katten bij ons. Volgens Weyts worden in Vlaanderen te veel katten geboren en dat betekent ook dat te veel dieren eindigen als zwerfkatten, die dan overlast veroorzaken. De oplossing is simpel volgens Weyts: de kat steriliseren voor ze vijf maanden oud is.
2016 Getty Images

Weyts liet zich adviseren door de Raad voor Dierenwelzijn. Als het van die Raad afhangt, zal wie een kat in huis haalt in de toekomst er dus zelf voor moeten zorgen dat het dier gesteriliseerd wordt voor het vijf maanden oud is.

Alleen kwekers zouden dan nog ongesteriliseerde katten mogen houden. Dat zou de “geboortecijfers” moeten indijken.

Vandaag is het zo dat katten gesteriliseerd worden door de persoon of de organisatie die hen verkoopt of weggeeft. De Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn wil baasjes nu zelf responsabiliseren door ze op die manier al vroeg in contact te laten komen met de dierenarts, zodat ze er later ook sneller naartoe gaan met een ziek dier.

Minister Weyts steunt die mening: “Er belanden jammer genoeg te veel dieren vroeg of laat op straat. Dat is verre van diervriendelijk en dat veroorzaakt overlast.”