Zo wordt onze kust in kaart gebracht voor Google Street View

Westtoer - het provinciebedrijf voor toerisme en recreatie in West-Vlaanderen - gaat het uitgebreid wandel- en fietsnetwerk virtueel zelf in kaart brengen voor Google Street View. Twee jobstudenten gaan daarvoor de hele zomervakantie lang - te voet - op pad met een speciaal daarvoor ontwikkelde camera van de Amerikaanse internetgigant Google.

Een digitale weergave in 360 graden van elk plekje in West-Vlaanderen waar je niet met een auto kan rijden. Dat is het doel van een nieuw ambitieus project van Westtoer. Google Street View wordt almaar vaker gebruikt om routes online uit te stippelen en is stilaan onmisbaar geworden voor iedereen die zijn of haar vakantiebestemming op voorhand al eens wil bekijken.

Maar ook het alziende oog van Google Street View heeft beperkingen. Zo kan de camerawagen die ons straatbeeld in kaart brengt geen foto’s maken op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor auto’s. En dat beseffen ze maar al te goed bij Westtoer, dat vooral de gebieden wil promoten waar géén wagens te vinden zijn.

“We weten dat ruim 40 procent van de mensen die een route uitstippelen op het internet gebruik maken van het materiaal van Google Street View”, vertelt Luc Abbeloos van Westtoer. “Daarom hebben we op eigen houtje contact opgenomen met Google en gevraagd of we onze autovrije toeristische zones niet zélf in kaart mogen brengen met één van hun camera’s. Google zag dat idee wel zitten en leende ons twee camera’s voor ons project in West-Vlaanderen.”

Concreet zullen twee jobstudenten alle wandelpaden, duingebieden en fietstrajecten langs de kustlijn bezoeken. Ze krijgen daarbij tips en steun van 600 meters en peters over heel West-Vlaanderen.

Maar hoe gaan die studenten dan iedere dag aan de slag? “Met een 20 kilogram zware Google-camera op de rug”, zegt Jeroen Eloy, één van de jobstudenten van Westtoer.

In hun rugzak zit een Google Trekker, een bol uitgerust met 15 camera’s die elke 2,5 seconde een 360 graden-foto nemen. De twee jobstudenten kregen ook een online opleiding van Google om de Trekker te leren gebruiken.

“Het ding wordt na een tijdje erg zwaar”, geeft Jeroen meteen toe. “Maar gelukkig wisselen we regelmatig af en is het werk ook plezant.”

Toerismediensten in Vlaanderen die het West-Vlaamse idee zien zitten, kunnen zelf ook een Google Trekker aanvragen via de site https://www.google.com/streetview/trekker/.