Zuid-Korea steekt hand uit naar Noord-Korea

Zuid-Korea heeft voorgesteld om met Noord-Korea te gaan praten over militaire thema's. Als die gesprekken doorgaan, zou het de eerste keer zijn sinds 2015 dat de twee landen nog op hoog niveau met elkaar praten. De spanningen in Korea lopen steeds meer op door Noord-Koreaanse raketproeven.

De Zuid-Koreaanse minister van Defensie Suh Choo-suk wil de gesprekken eind deze week al houden, op vrijdag 21 juni. Ze zouden plaatsvinden in Panmunjom, in de gedemilitariseerde zone tussen de twee staten. Maar het is nog niet bekend of Noord-Korea ingaat op de uitnodiging.

Als dat zo is, zou het de eerste keer in twee jaar zijn dat het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea rechtstreeks met elkaar praten. Het opnieuw starten van die dialoog was overigens een verkiezingsbelofte van de nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in (foto in tekst).

De voorbije maanden zijn de spanningen tussen de twee Korea's opnieuw fors opgelopen na een reeks Noord-Koreaanse raketproeven. De laatste van enkele weken geleden betrof een Hwasong-14 intercontinentale raket. Die is terechtgekomen in de Japanse Zee, maar experten gaan ervan uit dat die Alaska kunnen bereiken de noordelijke staat van de Verenigde Staten.

Het stalinistische regime van Noord-Korea is dan weer erg boos omdat er de laatste tijd opnieuw veel mensen zijn overgelopen naar Zuid-Korea. Daarbij waren twee grenswachten die asiel hebben aangevraagd in Zuid-Korea. Pyongyang eist dat die mensen worden teruggestuurd, maar Seoel weigert dat.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vrees voor een nieuwe oorlog?

Noord-Korea werkt dus aan raketten die op termijn de Verenigde Staten zouden kunnen bedreigen, of tenminste de westkust van dat land. Pyongyang hoopt op die manier een drukkingsmiddel te hebben tegenover de VS, maar dat moet gerelativeerd worden.

Zo zijn de Noord-Koreaanse raketten weinig accuraat en bovendien zouden de kernbommen van de staat veel te zwaar zijn om met de huidige raketten vervoerd te worden. De VS hebben bovendien een antiraketschild met verschillende lagen opgesteld in Alaska en op schepen in de Stille Oceaan.

Veel Zuid-Koreanen vrezen dat de VS en Noord-Korea slaags zullen raken in een nieuwe oorlog vooraleer Pyongyang over die technologie beschikt. Een nieuwe oorlog zou Korea volledig verwoesten en het Zuid-Koreaanse economische mirakel van de voorbije decennia te niet doen.

Officieel zijn Noord- en Zuid-Korea overigens nog altijd met elkaar in oorlog. In 1953 maakte een bestand een einde aan de Koreaanse Oorlog; er is nooit een vredesverdrag getekend. De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel ligt binnen het bereik van Noord-Koreaanse artillerie, maar omgekeerd zou een oorlog de VS en Zuid-Korea ook aanzetten om het Noord-Koreaanse stalinistische regime definitief uit te schakelen als politieke en militaire macht.