2 nieuwe dissidente Republikeinen: geen meerderheid voor "Trumpcare" in Senaat

De nieuwe zorgwet in de Verenigde Staten, die de ziekteverzekeringswet van de vorige president Barack Obama moest vervangen, komt er (voorlopig) nog niet. Twee nieuwe Republikeinse senatoren hebben laten weten dat ze niet voor de hervormde wet zullen stemmen, waardoor er geen meerderheid is in de Senaat.

Nadat eerder al Susan Collins en Rand Paul hadden laten weten voor de wet te zullen stemmen, hebben ook Mike Lee en Jerry Moran laten verstaan dat ze niet kunnen leven met de hervormde zorgwet. Dat brengt het aantal dissidente Republikeinen op vier, voldoende om "Trumpcare" te kelderen.

"Naast het feit dat niet alle belastingen van Obamacare verdwijnen, dalen de premies voor middenklassegezinnen niet ver genoeg; noch wordt er niet voldoende afgeweken van de duurste Obamacaremaatregelen", luidt de verklaring van Mike Lee.

Moran treedt hem hier in een afzonderlijke mededeling in bij want de wetgeving "slaagt er niet in om de Affordable Care Act te herroepen of iets te doen aan de hoge kosten". "We zouden ons goedkeuring dan ook niet moeten geven aan slecht beleid", aldus nog Moran, die eraan toevoegt dat het nog steeds de bedoeling is om Obamacare te vervangen.

Nadat een eerste stemming in de Senaat over de nieuwe Republikeinse zorgwet eind juni al werd uitgesteld, kwam ook een tweede stemming deze week in gedrang door een operatie voor senator John McCain. De Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnel had hierdoor maar een stem meer over tegen de Democratische minderheid.

Donald Trump heeft van het afschaffen of wijzigen van Obamacare een van zijn topprioriteiten gemaakt. Trump liet in een tweet trouwens weten dat de "Republikeinen de Obamacare nu gewoon moeten intrekken en met een propere lei werk maken van een nieuwe zorgwet. Democraten zullen meewerken!", twitterde de president.