Binnenkort gedaan met roken op ligweides van buitenzwembaden?

Het Longfonds in Nederland wil dat buitenzwembaden rookvrij worden, ook de ligweides aan het zwembad. Hoe zit dat in België? Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker, vindt het een goed idee: “Het kan niet dat er gerookt wordt aan een zwembad waar kinderen aan het sporten zijn”. Toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt.

Roken op speel- en ligweides wordt door veel mensen als normaal beschouwd, omdat die zich buiten bevinden. Toch mag het gevaar van passief roken niet onderschat worden, zeker in een omgeving waar kinderen sporten. Daarom wil het Longfonds in Nederland een rookverbod aan buitenzwembaden invoeren en in het bijzonder op de ligweides.

Volgens Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker in België, steunt de stichting het voorstel nadrukkelijk. “We sloven ons allang uit om alle sportterreinen rookvrij te krijgen. We willen de norm verspreiden dat roken en sport niet samengaan”, aldus Michils. Kom op tegen Kanker voert al gesprekken met de Vlaamse Sportfederatie Sporta en met voetbalclubs uit de eerste klasse.

Afdwingbaarheid is probleem

In Nederland hebben al een aantal zwembaden maatregelen genomen tegen het roken. Zo hebben de buitenzwembaden in Hengelo en Haarlem het terrein al grotendeels rookvrij gemaakt. Ook de Blosocentra in België spelen met het idee. “Buiten roken is op nog geen enkel domein verboden, maar we denken er wel over na om zo’n verbod in te voeren. Het enige obstakel is de afdwingbaarheid: we moeten het verbod voldoende kunnen afdwingen”, zegt Peter Janssens, afdelingshoofd van de Blosocentra.

Volgens Bart Vandegaer, woordvoerder van Sporta, is het niet eenvoudig om zo’n rookverbod in te voeren op sportterreinen. Tijdens de sportkampen is alcohol sowieso verboden voor jongeren onder de zestien jaar. Met zeventien- en achttienjarigen worden duidelijke afspraken gemaakt. “Hen een verbod opleggen is heel moeilijk, want als ze van hun ouders mogen roken, kunnen wij daar als organisatie niet tegenin gaan”, zegt Vandegaer.