AFP or licensors

Björn Soenens: "Trumpcare is dood en begraven"

Nu twee Republikeinse senatoren in de Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze bij een stemming niet voor de nieuwe ziekteverzekeringswet van president Trump zullen stemmen, is het "over and out" daarmee. "De enige optie is dat het huidige Obamacare blijft bestaan en Democraten en Republikeinen zullen moeten samenwerken om die wet te verbeteren."
AFP or licensors

Wat is er aan de hand?

Twee Republikeinse senatoren, Mike Lee (Utah) en Jerry Moran (Kansas), hebben laten weten dat ze bij een stemming in de Senaat niet vóór de nieuwe ziekteverzekeringswet zullen stemmen die de oude "Obamacare" moet vervangen.

De stemming in de Senaat was eerder al eens uitgesteld, afgelopen weekend nog eens omdat de Republikeinse senator John McCain herstelt van een operatie en de Republikeinen in de Senaat àlle stemmen nodig hebben om aan een meerderheid te geraken. Nu Lee en Moran hebben laten weten dat ze niet voor de nieuwe ziektewet zullen stemmen, halen de Republikeinen in de Senaat sowieso de vereiste meerderheid niet.

"De stemming over Trumpcare in de Senaat was al twee keer uitgesteld. En nu zijn er niet eens genoeg stemmen meer om het debat te openen. Je kan wel stellen dat de nieuwe ziekteverzekeringswet, die het door Trump verguisde Obamacare moest vervangen, in de vuilnisbak ligt. Het wetsvoorstel daarover is nu wel dood en begraven", licht VS-correspondent Björn Soenens toe.

Wat moet er nu gebeuren?

Obamacare zal niet zomaar afgeschaft kunnen worden, zoals president Donald Trump dat wil, zegt Soenens. En Trumpcare, de nieuwe ziektewet, die is door de laatste nieuwe ontwikkelingen nu helemaal over and out.

De Republikeinse voorzitter van de Senaat Mitch McConnell heeft nu gezegd dat de bestaande Obamacare zal moeten worden aangepast. "Die wet moet worden aangepast, en dat moeten we samen doen, over de partijgrenzen heen, dat heeft hij gezegd. Republikeinen en Democraten zullen dus samen weer naar de tekentafel moeten om wijzigingen te bespreken en die wet te verbeteren."

"In de praktijk zal de huidige ziekteverzekeringswet dus gewoon blijven bestaan. Er zijn genoeg punten waaraan gewerkt kan worden, maar dat is dus iets wat beide partijen sàmen zullen moeten doen."

Hoe reageert president Trump?

President Donald Trump, die van de afschaffing van Obamacare een stokpaardje gemaakt had, stuurde afgelopen nacht al een tweet de wereld in waarin hij oproept om Obamacare gewoon in te trekken, en dat de Republikeinen van een blanco blad moeten vertrekken om een nieuwe ziekteverzekeringswet op te stellen.

"Zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet", zegt Soenens. "Dat zou leiden tot een enorme (rechts-)onzekerheid. De markt van de verzekeringen zou instorten en de premies zouden recordhoogtes bereiken. De enige optie is dat de bestaande wet voorlopig blijft bestaan en aangepast wordt."