Boeren blij met gezuiverd afvalwater van Aquafin

West-Vlaamse boeren maken gretig gebruik van het gezuiverde afvalwater van Aquafin om hun velden te besproeien. Het water is niet geschikt voor menselijke consumptie en wordt ook beter niet rechtstreeks op fruit en bladgroenten gesproeid maar voor irrigatie van bijvoorbeeld aardappelen is het prima.
Nicolas Maeterlinck

"Vooral de waterzuiveringsinstallaties van Woumen en Ieper zijn heel populair", zegt Nico Van Gestel van Aquafin. "Het zijn vooral landbouwers, maar ook ruimdiensten en afvalbedrijven die het gezuiverde afvalwater daar komen ophalen. Landbouwers gebruiken het voornamelijk om hun land te bevochtigen. Ruimdiensten en afvalbedrijven gebruiken het vooral om hun containers uit te spoelen."

Meer contracten

Aquafin heeft deze dienstverlening al langer, maar besloot er op 19 juni nog eens extra op te wijzen, toen duidelijk werd dat de droogte de landbouwers zou parten spelen. Per afnemer moet wel een contract afgesloten worden. Er zijn tot nu toe 32 nieuwe contracten afgesloten, bijna uitsluitend met West-Vlaamse afnemers. Onder andere ook het voetbalveld van Cercle Brugge wordt met het gerecycleerde afvalwater besproeid.