Citigroup verhuist tradingafdeling van Londen naar Frankfurt

De Amerikaanse bank Citigroup gaat haar tradingafdeling overhevelen van Londen naar de Duitse financiële hoofdstad Frankfurt. Daarmee loopt Citi voorop op de nakende brexit. Steeds meer grote financiële groepen verschuiven een deel van hun activiteiten naar het Europese vasteland en daarbij lijkt Frankfurt de grote winnaar te worden.
AP2008

In een eerste instantie zouden er 150 tot 250 nieuwe banen komen in Frankfurt. Het is nog niet duidelijk of dat mensen zijn die uit Londen overkomen of er nieuwe mensen worden aangeworven. In Frankfurt werken al 350 mensen voor Citigroup.

Toch laat Citigroup Londen als financiële pleisterplek zeker niet los. De Britse hoofdstad blijft het centrum voor alle andere activiteiten van Citigroup in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Citi is niet de eerste financiële groep die activiteiten overhevelt naar het Europese vasteland nog voor de brexit een feit wordt. Ook de Britse bank Standard Chartered -die vooral in het Verre Oosten actief is- heeft al gekozen voor Frankfurt, net zoals de Japanse groepen Nomura Holdings, Sumitomo Mitsui Financial Group en Daiwa Securities. Ook Deutsche Bank zou een deel van de trading en zakenbankactiviteiten overhevelen van Londen naar Frankfurt.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Frankfurt, de financiële hoofdstad van Europa?

De Duitse stad Frankfurt lijkt zo de grote winnaar te worden van de brexit. Die is nu al de zetel van de grote Duitse banken en andere bedrijven en van de Europese Centrale Bank, net als Deutsche Börse, de bekende beurzengroep.

Met de brexit voor de deur zoeken veel financiële groepen een Europees steunpunt op het vasteland, zonder evenwel Londen te verlaten. Het relatief kleine Frankfurt wordt voor veel bankiers als aantrekkelijk beschouwd: het er veilig, aangenaam wonen, niet te duur met veel culturele activiteiten, veel mensen spreken er Engels (anders dan in Parijs) en grootbanken zitten nu eenmaal graag op een kluitje bij elkaar. Andere gegadigden zijn Parijs, Amsterdam, Dublin en Brussel, maar die scoren blijkbaar minder.

Londen blijft evenwel een financiële wereldstad, want na de banken hopen dat er na de brexit veel minder restricties zullen zijn dan in de EU. De Europese activiteiten gaan dan naar het vasteland, alle andere -de Britse en globale- zullen liever in Londen blijven.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu