Ex-OCMW-voorzitter Peraïta stapt na 5 minuten op in commissie-Samusocial

De voormalige voorzitster van het Brusselse OCMW Pascale Peraïta is na 5 minuten opgestapt uit de commissie-Samusocial, waar ze vandaag moest getuigen over haar rol in de zaak rond de hoge zitvergoedingen. Peraïta had vooraf al laten weten dat ze niet op de vragen van de commissieleden zou antwoorden en hield zich - stilzwijgend - aan haar woord. Na 5 minuten was haar getuigenis voorbij. Morgen is het de beurt aan de ex-burgemeester van Brussel Yvan Mayeur.

Peraïta is als ex-gedelegeerd bestuurder bij de daklozenorganisatie Samusocial één van de hoofdrolspelers in het schandaal over de hoge zitpenningen. Ze streek die niet alleen jarenlang op, uit vorige bijeenkomsten van de onderzoekscommissie wordt het beeld geschetst van haar als degene die altijd de touwtjes stevig in handen had bij Samusocial.

Het had dan ook een heel interessante getuigenis kunnen worden, maar die liep op een sisser af. Peraïta had vooraf al via haar advocaat laten weten dat ze niet op de vragen van de commissieleden zou antwoorden en ze hield zich daar ook aan. Ze wil haar verklaringen voorbehouden voor het gerecht. Daarmee houdt ze vast aan haar stilzwijgen. Sinds het schandaal half juni losbarstte, heeft ze nog geen enkele publieke verklaring afgelegd.

Peraïta legde vandaag enkel een korte verklaring af en vroeg toen aan commissievoorzitter Stefan Cornelis de toestemming om de zaal te verlaten. Cornelis wees erop dat ze als getuige gehoord wordt door de commissie, die alle licht wil brengen op het beheer van Samusocial. "Ik neem akte van het feit dat u beroep doet op het recht om te zwijgen, maar ik vraag u om uw standpunt te herzien."

Pascale Peraïta verliet daarop de commissiezaal met in haar spoor de vele aanwezige fotografen en cameralui. Daarop werd de commissie geschorst in afwachting van de hoorzitting met Rita Glineur, ook bestuurder bij Samusocial.

Niet praten, niet in beeld

Peraïta eiste overigens ook dat ze niet gefilmd of gefotografeerd zou worden vandaag. Ze beriep zich daarvoor op haar portretrecht, net zoals de twee andere mensen die vandaag voor de commissie moesten verschijnen: Rita Glineur en Valérie Vierset, beiden bestuurders van de vzw Samusocial.

In een brief vroegen verschillende media de commissievoorzitter echter om het verbod om te filmen op te heffen: "We kunnen begrijpen dat een niet-gemediatiseerde getuige (die dus onbekend is bij het brede publiek) vraagt om onherkenbaar gefilmd of gefotografeerd te worden. Maar we kunnen u niet volgen indien het gaat om een publiek persoon of een publiek mandataris zoals mevrouw Pascale Peraïta, die betrokken is in een debat met algemeen belang", benadrukten de hoofdredacteurs in die brief. 

Voor hen is het portretrecht van Pascale Peraïta "duidelijk ondergeschikt aan het recht en de plicht om te informeren". Elke beslissing die haar persoonlijke rechten laten voorgaan gaat in tegen artikel 10 van de Europese Conventie van de Rechten van de Mens, luidde het nog.

De commissie zelf wilde zich buiten de discussie houden. Volgens commissievoorzitter Stefan Cornelis komt het de commissie niet toe om over het portretrecht te oordelen of om het op te leggen. "Ik deel enkel mee dat ze hun portretrecht inroepen", zei hij.