Getuigen commissie Kazachgate gehoord, "nu hopen op Franse onthullingen"

De getuigenissen in de onderzoekscommissie Kazachgate, rond de Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev, zijn afgelopen. Eind november volgen de besluiten. Voorzitter Dirk Van der Maelen (SP.A) hoopt nog op onthullingen uit Frankrijk. Een "smoking gun" had hij sowieso niet verwacht.

De onderzoekscommissie Kazachgate schoot begin dit jaar uit de startblokken. Het dossier draait over de manier waarop de wet op de verruimde minnelijke schikking in 2011 plots groen licht kreeg in het parlement. De commissie gaat na of daar ongeoorloofde inmenging aan te pas kwam.

Alle getuigen zijn nu gehoord, onder wie een aantal prominente Belgische politici als minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), ex-premier Yves Leterme (CD&V) en Armand De Decker, ex-Senaatsvoorzitter en advocaat van Chodiev.

Volgens commissievoorzitter Dirk Van der Maelen waren de politici die kwamen getuigen bijzonder goed voorbereid. "Ze wisten natuurlijk waar ze zich aan mochten verwachten. We gaan nu kijken of we gaatjes vinden in hun verklaringen", reageert Van der Maelen bij Johny Vansevenant.

Diamantsector zwaar op dossier gewogen

"Didier Reynders heeft in de commissie moeten toegeven dat hij wel degelijk met Catherine Degoul heeft gesproken, de advocate van Chodiev. Hij zegt dat hij met haar alleen heeft gepraat over de Congolese politicus Jean-Pierre Bemba, maar we gaan dat verder uitzoeken", zegt Van der Maelen.

Van der Maelen verwacht ook nog nieuws uit Frankrijk. Het Elysée zou gelobbyd hebben om de wet op de verruimde minnelijke schikking erdoor te krijgen. "Het dossier is daar volop in beweging. Ik hoop dat daar nog belangrijke informatie uitkomt voor België."

Voor Van der Maelen staat het alleszins vast dat de diamantsector in ons land een grote rol rol speelde bij het tot stand komen van de wet. "De sector heeft vanaf 2007 heel zwaar op dit dossier gewogen en de basiskenmerken van de wet bepaald."