Herdenkingstoerisme in Westhoek zwengelt opnieuw aan in belangrijk herdenkingsjaar

Het herdenkingstoerisme in de Westhoek is opnieuw aan het toenemen na een rustiger 2016. Dat blijkt uit een rondvraag van Belga in de regio. De regio zit opnieuw op koers om een half miljoen, en meer, herdenkingstoeristen te mogen ontvangen.

Vorig jaar kende de Westhoek een relatief rustig jaar in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De aandacht verschoof namelijk naar Frankrijk, naar de baai van de Somme. Toch wist de regio bijna 450.000 herdenkingstoeristen aan te trekken. Dat was een pak minder dan de 800.000 van 2014, maar strookte perfect met de vooropgestelde verwachtingen.

De eerste jaarhelft van 2017 wijst alvast uit dat de Westhoek opnieuw naar een topjaar gaat. En dan moet het zwaartepunt, met de honderdjarige herdenking van de derde slag van Ieper en de slag van Passendale, nog komen. Dit jaar zal de kaap van 2,5 miljoen herdenkingsbezoekers gerond worden vanaf 2013.

Vooral sinds april zit het herdenkingstoerisme weer fors in de lift. "Gemiddeld werden in de eerste helft van 2017 ongeveer vijf procent meer Wereldoorlog I-bezoekers geteld in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In de eerste helft van dit jaar waren ongeveer 223.000 binnen- en buitenlandse herdenkingstoeristen op bezoek in de Westhoek. Dit zijn er 10.000 meer dan vorig jaar", meldt het kenniscentrum van provinciebedrijf Westtoer.

Memorial Museum Passchendaele en In Flanders Fields Museum verwachten een sterke zomer

Die cijfers stroken met cijfers van onder meer het In Flanders Fields Museum (IFFM) in Ieper en het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke. In IFFM zitten ze ondertussen aan 100.000 bezoekers. Het jaar kwam traag op gang, maar april was met 27.000 bezoekers een topmaand. Het museum verwacht een sterke zomer met onder meer de tentoonstelling '1917 - Totale Oorlog in Vlaanderen' waarbij de hele regio is betrokken met onder meer thematentoonstellingen in Poperinge, Kemmel, Mesen en Zonnebeke. Ook het Memorial Museum in Zonnebeke doet het goed met bijna 67.000 bezoekers in de eerste jaarhelft. April en mei gingen vlot voorbij de 16.000 bezoekers per maand. Zonnebeke wordt dit najaar het epicentrum van de herdenking met de 100ste verjaardag van de slag van Passendale.

Zowel Westtoer, Ieper als Zonnebeke verwachten dat het groeicijfer in de tweede jaarhelft verder zal toenemen, onder meer dankzij enkele grote herdenkingsevenementen, te beginnen met 24 juli, wanneer de Ieperse Menenpoort 90 kaarsjes uitblaast. Op 30 en 31 juli nemen de Britten de herdenking in handen met enkele grote ceremonies en publieksevenementen in Ieper en Zonnebeke. Dan wordt de start van de derde slag om Ieper herdacht. Begin november staat dan volledig in het teken van de verovering van Passendale, die een einde kende op 10 november 1917.