Het defilé in de lucht, een huzarenstuk

Ter gelegenheid van de Nationale Feestdag vindt op 21 juli het militaire en burgerdefilé plaats op en rond het Paleizenplein in Brussel. Vandaag had de laatste repetitie voor het luchtdefilé plaats aan het Jubelpark. "We doen het elk jaar, maar het is toch heel speciaal dat we dit kunnen tonen aan de koning en het land", zegt commandant Maes, verantwoordelijk voor het luchtdefilé.

In totaal worden 35 vliegtuigen ingezet die opstijgen vanuit vier verschillende basissen: die van Kleine Brogel, Koksijde, Bevekom en Brussel. (zie video onderaan) "Het eerste pijnpunt dat ze tegenkomen is Heist-Op-Den-Berg, want daar komen de verschillende toestellen voor de eerste keer samen", zegt kolonel Maes.

Alle vliegtuigen en helikopters komen uiteindelijk samen onder Gent. Ter hoogte van Aalst vliegen ze dan op één lijn richting Brussel, maar wel op verschillende hoogtes en in verschillende snelheden. Van Brussel vliegen alle toestellen dan terug naar hun vertrekbasis. Dat alles vergt enorm veel coördinatie.

Delicaat mengsel vormt Belgische vlag

Wanneer de vliegtuigen boven Brussel aankomen, zal de Belgische vlag in de lucht verschijnen, in de vorm van de traditionele rooksluier, die uit het vliegtuig komt. Volgens kolonel Maes gebeurt dat op basis van een delicaat mengsel en is het helemaal niet eenvoudig. "Het mengsel bestaat uit olie en lucht die in een bepaalde verhouding bepaalde kleuren geven", aldus Maes.

Voor Defensie is het defilé van groot belang. Generaal Theys, van de Landmacht én de algemeen verantwoordelijke op 21 juli, wijst erop: "Het is een promotie voor het leger. We tonen waarmee we bezig zijn, we laten zien wat we kunnen en wat we waard zijn. En dat is in een Europese context best wel wat, dat wordt vaak vergeten."

Bovendien wil het leger zo jonge talenten lokken. "Het is niet omdat het leger moet afslanken dat er geen toekomst is bij ons. Wel integendeel, er komt nu een tsunami van pensioenen aan, er zal plaats genoeg zijn voor wie wil en voor wie talent heeft: van technische functies, tot piloten, tot paracommando’s en infanteristen en IT'ers, noem maar op."