Hongaarse premier Orban ontvangt "tweelingbroer" Netanyahu uit Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is in Boedapest ontvangen door zijn Hongaarse ambtsgenoot Viktor Orbán. Netanyahu is daar erg welkom, ondanks een campagne in Hongarije die daar door de Joodse minderheid als "antisemitisch" wordt omschreven. Beide leiders hebben echter erg veel dat hen bindt.

Het is de eerste keer sinds de val van het communisme in 1989 dat een Israëlische premier Hongarije bezoekt. Premier Netanyahu (boven) maakt overigens een rondreis door Europa en was eerder de gast van de Franse president Emmanuel Macron.

De Hongaarse premier Viktor Orbán (foto in tekst) -in de media de "tweelingbroer" van Netanyahu genoemd- verzekerde zijn Israëlische gast dat hij het antisemitisme zal bestrijden en gaf toe dat zijn land dat in het verleden niet gedaan heeft. Netanyahu prees Hongarije dan weer als een "belangrijke bondgenoot van Israël tegenover de vijanden in de wereld". 

De Israëlische regeringsleider zal in Boedapest ook de premiers van de andere Visegrad-landen (Polen, Tsjechië en Slovakije) ontmoeten. Israël heeft erg goede relaties met die landen, die het land steunen bij stemmingen in de Europese Unie en de Verenigde Naties. Netanyahu wil die banden nu nog verder uitbreiden.

De Visegrad-landen krijgen de wind van voren in de rest van de EU omdat ze weigeren hun aandeel in de geplande vluchtelingenspreiding op zich te nemen. Volgens hen ondermijnt dat het christelijke karakter van hun staten en Netanyahu heeft daar eerder begrip voor getoond. Anderzijds maken de Centraal- en Oost-Europese landen niet zo veel misbaar over nieuwe Joodse kolonies in Palestijns gebied.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Joodse gemeenschap in Hongarije is ongerust

Er zijn nog wel meer dingen die Orbán en Netanyahu binden. Beiden zijn conservatieve figuren die graag het maximum uit hun macht halen. Ze hebben beiden veel sympathie voor VS-president Donald Trump en delen ook een afkeer voor de Amerikaans-Hongaarse zakenman met Joodse roots George Soros.

De Hongaarse premier heeft de laatste tijd veel kritiek gekregen wegens een aantal als antisemitisch omschreven maatregelen. Zo prees Orbán onlangs Miklos Horthy, de autoritaire leider van Hongarije voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog toen dat land de kant van Nazi-Duitsland had gekozen. 

Ook voerde de Hongaarse overheid een erg bitsige mediacampagne tegen de miljardair George Soros, die een eigen universiteit en niet-gouvernementele organisaties steunt die opkomen voor vluchtelingen en voor burgerlijke vrijheden die Orbán nu net wil inperken.

Dat laatste valt vreemd genoeg goed bij Netanyahu. Ook diens rechtse Likoedpartij vindt -net als Orbán in Hongarije- dat ngo's die veel buitenlands geld krijgen om hun "links-liberale agenda te promoten"- aan banden moeten worden gelegd. Of hoe men in de politiek soms vreemde bondgenoten krijgt.