Last van droge ogen? Veeleer van 27 contactlenzen

Een Britse vrouw moest naar het ziekenhuis voor een routine-operatie aan cataract. De anesthesist deed echter een merkwaardige ontdekking toen hij haar oog wilde verdoven: maar liefst 27 contactlenzen hadden er zich opgehoopt. Artsen waarschuwen voor het gevaar van contactlenzen dragen zonder regelmatige check-ups.

Een 67-jarige Britse vrouw moest in november vorig jaar naar het ziekenhuis voor een routine-operatie aan cataract aan haar rechteroog. Toen de anesthesist van Solihull Hospital, even ten zuiden van de stad Birmingham, het oog van de vrouw wilde verdoven, deed hij echter een merkwaardige ontdekking.

"Hij plaatste een speculum in het oog om het te kunnen verdoven toen hij een blauwige massa onder het bovenste ooglid opmerkte", zegt oftalmoloog Rupal Morjaria. Zij publiceerde een artikel over het incident in het wetenschappelijke blad BMJ (British Medical Journal). Die blauwige massa bleek een cluster van maar liefst 17 aan elkaar geplakte contactlenzen te zijn. Microscopisch onderzoek wees uit dat er nog 10 lenzen in het oog zaten. "We waren allemaal in shock. Zoiets hadden we nog nooit gezien", zegt dokter Morjaria.

De vrouw droeg al 35 jaar wegwerp-lenzen. Ze vertelde de artsen dat ze soms een contactlens niet kon terugvinden en dat ze er dan maar van uitging dat ze die ergens had laten vallen. In realiteit stak de contactlens dus nog in haar oog, waar hij samen met andere achtergebleven contactlenzen een massa vormde. Het is niet duidelijk hoe lang de lenzen al in haar oog zaten.

"Regelmatige check-ups als je lenzen draagt"

De vrouw heeft dieper liggende ogen, wat volgens de dokters kan verklaren dat ze moeite had om de contactlenzen goed te kunnen verwijderen. En hoewel ze in totaal 27 lenzen in haar rechteroog had, had ze volgens Morjaria geen klachten over een verminderd zicht. Ze dacht dat haar oogklachten het gevolg waren van droge ogen en ouderdom. Haar linkeroog was perfect in orde.

De artsen waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van het dragen van contactlenzen zonder regelmatige check-ups bij een oogarts of een optometrist. Als mensen weten dat ze hun lenzen niet uit gekregen hebben en last krijgen van "een gek gevoel" in hun oog, moeten ze dat laten controleren, zegt Morjaria. Iets wat de vrouw vermoedelijk niet heeft laten doen.

Hoe weet je of je nog een contactlens in je oog hebt zitten? Een scherpe of jeukende pijn, lichtgevoeligheid en roodheid kunnen wel eens aanwijzingen zijn. Bovendien moet je extra oppassen met zogenoemde zachte contactlenzen, zoals de wegwerpexemplaren die de vrouw droeg. Die kunnen zich gaan gedragen als een spons die bacteriën opzuigt. Met een verhoogde kans op infecties tot gevolg.

"Veel beter"

En de vrouw in kwestie? De operatie waar ze voor kwam, werd uitgesteld wegens het verhoogde infectiegevaar. Twee weken later kwam ze terug en voelde ze zich veel beter. En die cataract-operatie kon gewoon doorgaan zoals gepland.

lees ook