Nieuwe Thaise koning krijgt gigantisch fortuin toegewezen

In Thailand heeft de nieuwe koning Maha Vajiralongkorn van de regering de controle gekregen over de stichting die het fortuin van de koninklijke familie beheert. De voorbije 69 jaar werd die stichting beheerd door het ministerie van Financiën. Daarmee wordt de Thaise koning de rijkste monarch ter wereld, nog meer dan zijn vader Bhumibol.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Sinds 1936 -kort nadat de absolute monarchie in wat toen nog Siam heette, was afgeschaft- werd het fortuin van de koninklijke familie ondergebracht in het Crown Property Bureau (CPB). Dat stond sindsdien onder de controle van het ministerie van Financiën.

Gisteren is echter een nieuwe wet van kracht geworden waardoor de controle over die stichting door de regering -de militaire junta in feite- wordt overgedragen aan koning Maha Vajiralongkorn. Die is eind vorig jaar zijn vader Bhumibol opgevolgd.

Vandaag heeft de nieuwe koning vier van de acht beheerders van de stichting vervangen. Meteen is ook zijn vertrouweling luchtmaarschalk Satitpong Sukvimol benoemd tot voorzitter van de stichting. Hij was eerder de kabinetschef van de koning toen die nog kroonprins was en beheert ook al het private vermogen van koning Vajiralongkorn.

Hoe dan ook heeft de nieuwe koning nu blijkbaar zijn invloed in Thailand fors vergroot. Zelfs zijn erg invloedrijke en populaire vader koning Bhumibol had niet de rechtstreekse controle over het fortuin van de Chakri-dynastie.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Rijkste monarch ter wereld?

Het Crown Property Bureau beheert grote belangen in de financiële sector, maar ook in vastgoed, chemie en verzekeringen. Zo bezit het CPB 23% van de Siam Commercial Bank (de derde bank van het land) en 32% van de grootste cementgroep in Thailand.

Hoe groot het vermogen van de stichting is, is niet openbaar. Het zakenmagazine Forbes schat dat op 30 miljard dollar en de Thaise koning zou daarmee de rijkste vorst ter wereld zijn. Volgens een onderzoek door een Thaise universiteit zou dat vermogen zelfs 60 miljard dollar groot zijn. 

Officieel is dat vermogen geen privébezit van de koning of de dynastie, maar wel "van de natie" en wordt het enkel beheerd door de koning.