Primeur: ronddolende wenkbrauwalbatros gespot voor Belgische kust

Voor de Belgische kust is voor de eerste keer een albatros gespot. Het gaat meer specifiek om een wenkbrauwalbatros. De vogels komen maar zelden op het noordelijke halfrond. Hun belangrijkste broedpopulaties bevinden zich op de Falklandeilanden en in Chili.

De foto is zondag genomen op de ferry tussen de Engelse havenstad Hull en Zeebrugge, op 16 kilometer van onze kust maar binnen onze territoriale wateren. "Als deze waarneming wordt aanvaard door het Belgian Rare Birds Committee, wordt dit de eerste waarneming van de soort voor België", meldt Natuurpunt.

De wenkbrauwalbatros heeft een vleugelspanwijdte tot maximaal 2,5 meter en een lichaamsgewicht tot 4,6 kilogram, en de zeevogel kan meer dan 70 jaar oud worden. De soort dankt haar naam aan een fijn zwart streepje boven het oog.

"Het gebeurt maar zelden dat een wenkbrauwalbatros op het noordelijk halfrond wordt waargenomen", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "De soort broedt namelijk op de sub-antarctische eilanden in de Zuidelijke Oceaan."

Albert, de eenzame albatros

Op 28 mei 2014 dook een volwassen exemplaar op in een kolonie Jan-van-Genten op Helgoland, een Duits eiland in de Noordzee. De vogel werd er voor het laatst dat jaar opgemerkt op 13 juni. Opmerkelijk, in 2015, 2016 en 2017 keerde deze wenkbrauwalbatros terug naar dezelfde zeevogelkolonie."

De voorbije weken werd vermoedelijk hetzelfde exemplaar opgemerkt op een aantal plaatsen langs de westkust van Engeland en Schotland. "Op 16 juli was ook België aan de beurt", vertelt Verbelen.

"Het is al eerder gebeurd dat een eenzame wenkbrauwalbatros op het noordelijk halfrond verzeild raakte en hier bleef hangen. Het meest bekende exemplaar was Albert, een volwassen mannetje dat voor het eerst werd opgemerkt op 18 mei 1967 in de Firth of Forth in Schotland. Albert keerde tot juli 1995 elk jaar terug naar een kolonie Jan-van-Genten op de Shetlandeilanden. Pogingen om er vrouwtjes Jan-van-Gent te verleiden, bleven uiteraard zonder resultaat."