R. Kelly ontkent: "Nee, ik houd geen jonge vrouwen vast in een sekte"

De Amerikaanse R&B-zanger R. Kelly ontkent dat hij jonge vrouwen vasthoudt en misbruikt in een eigen opgerichte sekte. Nieuwswebsite BuzzFeed brengt het verhaal van verschillende ouders die vrezen dat hun kinderen worden gehersenspoeld door de zanger. Maar via zijn advocate laat Kelly weten dat daar niets van aan is.

BuzzFeed brengt enkele getuigenissen van ouders die vrezen dat hun dochters in de handen zijn gevallen van Kelly, die momenteel op tournee is. Hij zou de jonge vrouwen vasthouden, hersenspoelen en vreemde regels opleggen zoals in een sekte. Het zou gaan om meisjes die hij bijvoorbeeld backstage ontmoet na concerten, of jonge zangeressen die hopen om via contacten met hem door te breken.

Volgens BuzzFeed bevestigen enkele mensen uit zijn entourage de verhalen. Een zestal meisjes zou in verschillende huizen in Chicago en Atlanta worden vastgehouden. Kelly zou daar alle aspecten van hun leven bepalen: wat ze eten, hoe ze zich kleden, wanneer ze slapen en met wie ze seks hebben, die bovendien door Kelly wordt opgenomen.

Bovendien mogen de meisjes niet langer contact houden met hun familie en worden ze zo veel mogelijk afgeschermd van de buitenwereld. Wie de regels overtreedt, wordt gestraft. Enkele ongeruste ouders hebben dit verhaal al gemeld bij de politie, maar hun dochters beweren bij hoog en bij laag dat ze niet tegen hun wil worden vastgehouden.

"Ik zal mijn naam zuiveren"

R. Kelly (50) laat via zijn advocate weten dat hier niets van aan is. Hij is naar eigen zeggen niet van plan om het hierbij te laten, maar hij wil zijn naam zuiveren. Het is niet de eerste keer dat Kelly wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar hij werd nooit schuldig bevonden aan concrete feiten. Zelf ontkent hij dat hij ooit over de schreef gegaan is. In 2008 werd hij al eens beschuldigd van kinderporno, toen er een seksvideo opdook van hem met een 14-jarig meisje.

R. Kelly is met 40 miljoen verkochte platen een van de meest succesvolle R&B-artiesten aller tijden, al dateren hits als "I believe I can fly" al van een tijdje geleden.