Rusland moet 5,4 miljoen euro betalen voor kapen schip Greenpeace

Een internationaal gerechtshof in Den Haag heeft Rusland veroordeeld tot een schadevergoeding van 5,4 miljoen euro aan Nederland. Dat is een strafmaatregel omdat Rusland in 2013 een onder Nederlandse vlag varend schip van de milieuorganisatie Greenpeace maandenlang aan de ketting heeft gelegd.

Twee jaar geleden had het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag al beslist dat Rusland het Greenpeace-schip onrechtmatig aan de ketting had gelegd. Nu heeft dat hof dus een schadevergoeding van 5,4 miljoen euro opgelegd. Dat slaat zowel op het herstellen van de schade aan het schip als een vergoeding voor het illegaal vasthouden van de dertig bemanningsleden van de "Arctic Sunrise". 

In september 2013 had de Russische marine de "Arctic Sunrise", een schip van Greenpeace onderschept toen dat een protestactie hield nabij een boorplatform van de Russische maatschappij Gazprom in de Noordelijke IJszee.

De dertig opvarenden werden maandenlang vastgehouden in Rusland en kort voor het begin van de Olympische Winterspelen in Sotsji vrijgelaten. Het schip zelf werd pas maanden later vrijgegeven.

Volgens het hof heeft de bemanning van de Arctic Sunrise gebruik gemaakt van het recht op demonstratie en mogen schepen niet zo maar worden geënterd of opvarenden gearresteerd in internationale wateren.

Volgens de "United Nations Convention on the Laws of the Sea" (UNCLOS) uit 1982 mag Rusland weliswaar in een brede exclusieve economische zone grondstoffen ontginnen, maar mag het de vrije doorvaart door schepen uit andere landen niet verhinderen. Het recht op demonstratie valt daaronder. 

Of Rusland nu bereid is om die vergoeding te betalen, is nog niet duidelijk. De uitspraken van het hof zijn bindend, maar kunnen niet afgedwongen worden van partijen die dat weigeren.

Een erg oude dame uit Den Haag

Het Permanent Hof van Arbitrage werd in 1899 opgericht op de vredesconferentie in Den Haag. Het zetelt in het Vredespaleis waar ook het meer bekende Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties is gevestigd.

Het hof wil een vreedzame oplossing bieden voor geschillen tussen staten, maar ook intergouvernementele organisaties en privépersonen kunnen als partij optreden.

In 2014 veroordeelde het hof Rusland al tot een forse schadevergoeding aan de aandeelhouders van de intussen onterecht opgedoekte oliegroep Yukos. Vorig jaar wees het Permanent Hof de Chinese claims op de Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee af na een klacht van de Filipijnen.