Saudische vrouw in minirok-filmpje is opgepakt door de politie

De Saudische vrouw die te zien is in een filmpje waarin ze in het openbaar rondwandelt in een topje met korte mouwen en minirok, is opgepakt door de Saudische politie. De beelden zouden zonder haar medeweten op sociale media gedeeld zijn. Of de vrouw vervolgd zal worden, wordt later beslist. Het filmpje veroorzaakt heel wat commotie in het aartsconservatieve Saudi-Arabië.

Enkele dagen geleden postte de jonge vrouw, een model met het pseudoniem "Khulood", een kort videofragmentje op Snapchat waarin ze te zien is terwijl ze in het historische fort van Ushayqir rondloopt. Ze draagt een kort topje met korte mouwen en een minirok. Haar lange haren zijn los en onbedekt. Heel even is haar gezicht te zien, ze draagt een zonnebril.

Het filmpje lokt veel discussie uit in Saudi-Arabië. De "Commissie voor de verspreiding van de deugd en het verhinderen van de zonde", zoals de Saudische religieuze politie officieel heet, had via Twitter al laten weten dat ze op de hoogte was van de video en dat ze in contact stonden met de betrokken autoriteiten.

Het persbureau AFP meldt nu op gezag van een politiewoordvoerder dat de vrouw is opgepakt en ondervraagd. Ze zou gezegd hebben dat ze met een mannelijke voogd het fort heeft bezocht -zoals de regels voorschrijven- en dat de beelden zonder haar medeweten op sociale media zijn gezet. Of de vrouw vervolgd zal worden, wordt later beslist.

Gewaagde kledij, gewaagde locatie

Saudi-Arabië geldt als een van de meest vrouwonvriendelijke landen ter wereld voor zijn uiterst strikte interpretatie van islamistische voorschriften. Zo mogen vrouwen niet met de auto rijden en hebben ze de toestemming nodig van een mannelijke voogd -meestal hun man, vader of zoon- om het land te verlaten of medische behandelingen te ondergaan.

Wat kleding betreft, zijn vrouwen verplicht om hun haar en lichaam volledig te bedekken als ze op straat komen. Ze moeten een abaya dragen, een loszittend lang gewaad dat alleen hun handen en ogen vrij laat.

Niet alleen de kledingkeuze van de vrouw is gewaagd, ook de locatie. Ushayqir ligt op ongeveer 155 kilometer ten noorden van de Saudisch hoofdstad Ryadh, in de provincie Najd, een van de meest conservatieve regio's van het land. Het is de geboorteplaats van de stichter van het wahabisme, de zeer strikte soennitische stroming die door de Saudische koninklijke familie en het religieuze establishment beleden wordt.

Voor- en tegenstanders in de clinch

Het filmpje werd massaal opgepikt door Saudi's op Twitter, de meningen zijn verdeeld. Een grote groep mensen is van oordeel dat Khulood gestraft moet worden, anderen zeggen dat het mogelijk moet zijn dat ze draagt wat ze zelf wil.

"De Hai'a (de naam die sommige Saudi's geven aan de zedenpolitie) moet optreden", schrijft een journalist. En: "We moeten de wetten van het land respecteren. In Frankrijk is de niqab verboden en worden vrouwen beboet als ze hem toch dragen. In Saudi-Arabië is het dragen van een abaya en bescheiden kleding een onderdeel van de wet."

Anderen verwijzen naar de vrouw en dochter van de Amerikaanse president Donald Trump. Melania en Ivanka Trump kozen ervoor om tijdens hun bezoek aan Saudi-Arabië in mei geen abaya of hoofddoek te dragen, en dat werd getolereerd. Die dubbelzinnigheid klopt niet. "Was het een buitenlandse vrouw, dan zouden ze haar schoonheid van haar middel bewonderen, de betovering van haar ogen. Maar omdat ze een Saudische is, eisen ze nu dat ze opgepakt wordt."