Standbeeld van Jane Austen onthuld op 200e verjaardag van haar dood

In Basingstoke, in het zuiden van Engeland, is een levensgroot bronzen standbeeld onthuld van Jane Austen. Het is vandaag 200 jaar geleden dat de beroemde Britse schrijfster, bekend van onder meer "Pride and prejudice", overleed.

Het bronzen beeld, dat zo'n 115.000 euro heeft gekost, werd vanmiddag onthuld op het dorpsplein van Basingstoke. Austen werd geboren in het naburige Steventon, waar ze de eerste 25 jaar van haar leven doorbracht, en kwam regelmatig in het dorp.

Voor de onthulling was er een optreden van dansers in kledij uit de periode waarin Austen leefde (1775-1817). Van de beroemde schrijfster is maar één portret bekend, gemaakt door haar zus Cassandra. Beeldhouwer Adam Roud heeft zich deels daarop gebaseerd, maar hij heeft ook zijn eigen interpretatie gemaakt, zegt hij.

De komende dagen en weken zijn doorheen Groot-Brittannië nog allerlei activiteiten gepland om Jane Austen en haar werk in de kijker te zetten.

(Lees verder onder de tweets)

Austen op 10 pond-biljet

Vandaag is ook het nieuwe biljet van 10 pond onthuld met de beeltenis van Jane Austen. Het nieuwe briefje vervangt het oude waarop bioloog Charles Darwin staat. Het komt na de zomer in omloop. Voor verzamelaars is er in beperkte oplage ook een Austen-munt van 2 pond.