Turkije verlengt aanhouding medewerkers Amnesty International

Turkije verlengt de aanhouding van 6 medewerkers van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Volgens Turkije zouden de zes, onder wie ook de voorzitster van Amnesty Turkije, terroristen helpen.

De medewerkers van mensenrechtenorganisatie Amnesty International volgden begin deze maand in Turkije samen een opleiding over cybersecurity in een hotel op het Buyukada-eiland. Eén van hen is de voorzitster van Amnesty in Turkije. Ook de twee lesgevers, een Duitser en een Zweed zijn opgepakt. Zes van hen blijven nu aangehouden. Vier anderen zijn voorlopig vrijgelaten, maar ze mogen het land niet verlaten.

Luis in de Turkse pels

Amnesty neemt het in Turkije onder meer op voor de rechten van de vele duizenden gevangenen naar aanleiding van de mislukte staatsgreep vorig jaar. Daaronder bevinden zich heel wat militairen, rechters, journalisten en professoren. Ook Koerdische activisten en strijders krijgen rechterlijke bijstand van Amnesty. Beide groepen worden door de Turkse overheid als terroristische organisaties bestempeld.

Amnesty International vraagt de vrijlating van zijn medewerkers. Ook in ons land is al gedemonstreerd voor de vrijlating van de medewerkers van Amnesty in Turkije.