Twee zwoele zomerdagen, maar na hitte komt gedonder

Liefhebbers van tropische temperaturen hoeven de komende dagen niet te dromen van buitenlandse vakantiebestemmingen: vandaag en morgen klimt het kwik in het binnenland opnieuw richting de 30 graden. Maar mooie liedjes duren niet lang, morgenavond kan het lokaal hevig donderen en bliksemen.
© Mario Weigt

Vandaag wordt het overwegend zonnig en gedeeltelijk bewolkt. In de loop van de namiddag zullen meer en meer stapelwolken gevormd worden, maar het blijft droog. Het wordt warm, met temperaturen tot 23 tot 24 graden in Hoog-België, 27 graden aan de kust en 28 tot 29 graden elders. Langs de Franse grens kunnen de maxima oplopen tot 30 graden. Komende nacht zijn enkele lokale onweersbuien niet uitgesloten. Het wordt een zachte nacht waarin het met minima van 17 tot 21 graden amper afkoelt.

Woensdagochtend begint nog zonnig, maar al snel zullen in heel het land stapelwolken gevormd worden. Op een lokale bui na blijft het in de namiddag op de meeste plaatsen droog. Tegen het einde van de namiddag en in de loop van de avond trekken (mogelijk hevige) onweders vanuit Frankrijk over ons land. Het wordt drukkend warm, bij maxima tussen 26 graden in de Hoge Venen, 32 graden in de Kempen en rond 30 graden in het centrum.

En de rest van de week?

Donderdagochtend wisselen wolken en opklaringen elkaar af, soms vergezeld van (onweers-)buien. In de namiddag kan het in het oosten van het land nog regenen. Het is frisser met maxima tussen 19 en 24 graden, bij een matige, en aan de kust soms een vrij krachtige wind uit het westen.

Vrijdag en zaterdag krijgen we afwisselend wolkenvelden en opklaringen, maar het blijft overwegend droog. In het uiterste westen van het land hangt er meer bewolking zijn, waaruit af en toe een bui kan vallen. De maxima variëren rond 18 graden in de Ardennen en rond 24 graden in Laag- en Midden-België.