Vermist Zwitsers koppel na 75 jaar teruggevonden in gletsjerijs

In de Zwitserse Alpen zijn twee lichamen ontdekt in een krimpende gletsjer. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om Marcelin en Francine Dumoulin, een koppel dat spoorloos verdween in augustus 1942. Door het ijs zijn hun lichamen en hun bezittingen nog in een redelijk goede staat.

Op 15 augustus 1942 vertrokken Marcelin Dumoulin (40), een schoenmaker, en zijn vrouw Francine (37), een lerares, vanuit het dorpje Chandolin naar hun koeien in een wei verderop in de bergen. Ze zouden normaal gezien dezelfde dag terugkeren, maar dat gebeurde niet. Er werd wekenlang naar hen gezocht, maar zonder resultaat. Hun zeven kinderen werden na enkele maanden geplaatst bij andere families.

Vermoed werd dat het koppel in een scheur in de Tsanfleuron-gletsjer was gevallen, in het Diablerets-massief. Dat vermoeden is nu, 75 jaar later, bevestigd door de vondst van hun lichamen in het gletsjerijs. Ze zijn gevonden door een medewerker van het bedrijf dat in de omgeving een skilift uitbaat. Naast hun lichamen werden hun rugzakken, een fles, een boek en een horloge aangetroffen.

"We hebben heel ons leven naar hen gezocht"

Dat het gaat om Marcelin en Francine Dumoulin moet nog bevestigd worden door een DNA-test, maar hun nabestaanden zijn ervan overtuigd dat zij het zijn. "We hebben heel ons leven naar hen gezocht", zegt Marceline Udry-Dumoulin aan de Zwiterse krant Le Matin. "Ik kan zeggen dat na 75 jaar van wachten dit nieuws mij een diep gevoel van rust brengt."

De vrouw was vier jaar oud toen haar ouders verdwenen, intussen is ze 79. Ze wil hen nu eindelijk een waardige begrafenis geven. "Op de begrafenis ga ik geen zwart dragen. Ik denk dat wit gepaster is, de kleur van de hoop, en die heb ik nooit opgegeven."

De voorbije jaren zijn al vaker lichamen ontdekt in gletsjers in de Alpen, vooral verongelukte bergbeklimmers. Door de opwarming van de aarde trekken de gletsjers zich terug, waardoor de lichamen aan de oppervlakte komen.