Waarom kleurt deze Noord-Hollandse waterplas plots flamingo-roze?

Onze Noorderburen zijn momenteel in de ban van een roze waterplas op Texel, het grootste Nederlandse Waddeneiland. De foto die momenteel de ronde doet op sociale media werd boven het natuurgebied Wagejot genomen. Ondertussen wordt er gespeculeerd over de oorzaak van de roze kleur.

Volgens boswachter Eckard Boot van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland is het groene water van de ene dag op de andere veranderd in flamingo-roze. Het bijzondere natuurverschijnsel kwam aan het licht toen een natuurfotograaf over het gebied vloog. "Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt", zegt de boswachter. "Maar we zitten in de piek van een droogteperiode, waardoor het water snel verdampt. Het zoutgehalte van het water is dus ongekend hoog."

Waarschijnlijk wordt de vreemde kleur dus veroorzaakt door de hoeveelheid zout in het water in combinatie met de aanwezigheid van micro-algen. De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee gaan de waterplas nu samen onderzoeken om uitsluitsel te krijgen.