Amerikaanse Hooggerechtshof versoepelt inreisverbod Trump

Het inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump is deels versoepeld door het Hooggerechtshof. Inwoners van zes moslimlanden mochten de VS wél binnen als ze nauwe familie hadden in de VS. Die familiebanden worden nu uitgebreid. Ook onder meer neven en nichten en tantes en ooms mogen toch het land binnen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het is de zoveelste uitspraak over het inreisverbod van president Trump. Dat verbod verbiedt reizen uit zes moslimlanden: Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen. Het verbod gold niet voor nauwe familie, zoals kinderen, ouders en broers en zussen.

Een rechter uit Hawaï vocht het verbod aan. Hij vond dat de voorwaarde moest worden uitgebreid naar verdere familie, zoals neven en nichten of grootouders. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft hem nu gelijk gegeven. Voortaan mogen ook zij de VS binnen.

Trump boekte anderzijds wel een kleine overwinning. Dezelfde rechter uit Hawaï wilde de versoepeling ook laten gelden voor vluchtelingen uit de zes moslimlanden, maar daar ging het Hooggerechtshof niet op in.