Australiërs in shock na doodschieten vrouw door politie in de VS

De Australische premier Malcolm Turnbull wil een degelijke uitleg waarom een vrouw uit zijn land in de Verenigde Staten is doodgeschoten door de politie. De vrouw had zelf de politie om hulp gebeld, maar toen de agenten aankwamen, opende een van hen het vuur op haar. De twee agenten zouden slechts kort geleden bij de politie gekomen zijn. In Australië is er grote verontwaardiging over het incident.
Stephen Govel / www.stephengovel.com

Vanochtend is in Freshwater Beach nabij Sydney een herdenkingsdienst voor Justine Damond, de jonge vrouw uit die streek die zaterdag in de VS is doodgeschoten. De zaak heeft in Australië veel ophef veroorzaakt en premier Turnbull heeft de Amerikaanse overheid om uitleg gevraagd.

De jonge vrouw was verhuisd naar Minneapolis in de Amerikaanse staat Minnesota. Zaterdagavond had ze een incident opgemerkt in haar straat en daarop had ze de politie gebeld.

Korte tijd later kwam een politiewagen langs en toen de vrouw naar de auto toeliep, schoot een van de agenten haar door de deur van de auto neer. De vrouw is kort nadien overleden.

De twee agenten zijn voorlopig geschorst en het is nog altijd niet duidelijk waarom één van hen geschoten heeft. De vrouw was niet gewapend. Volgens mediaberichten zou er net voor de agent het vuur opende, wel een luide knal zijn geweest. Mogelijk zou het gaan om vuurwerk dat in de buurt was afgestoken. 

Volgens Amerikaanse media is Damond al de 541e burger die dit jaar door de politie wordt neergeschoten. Heel vaak gaat het om zwarten die door de meestal blanke politie als een risico worden beschouwd, maar ook racistische motieven zouden vaak meespelen. Justine Damond is evenwel een blonde vrouw van 40 en was lerares meditatie.

Al meer ergernis in Australië

Australië is de voorbije eeuw één van de meest betrouwbare bondgenoten van de Verenigde Staten. Australische militairen hebben zij aan zij met Amerikanen gevochten in zowat alle oorlogen van de voorbije jaren, van de Eerste en Tweede Wereldoorlog over Korea en Vietnam tot Afghanistan en vandaag in Irak.

Toch komen er af en toe ergernissen opduiken. Recent was Canberra niet te spreken over het plan van president Donald Trump om zijn land uit het geplande vrijhandelsakkoord voor de Stille Oceaan TPP te halen. Dat Trump ook kritiek had op een eerdere afspraak met Australië om een aantal vluchtelingen naar de VS te brengen, wekte ook wrevel. 

De dood van de Australische vrouw zal de sfeer nu niet meteen verbeteren.