Chris Evans (ex-"Top gear") en Gary Lineker zijn best betaalde sterren bij de BBC

De Britse openbare omroep BBC heeft voor het eerst bekendgemaakt hoeveel de best betaalde presentatoren en journalisten verdienen. Chris Evans (ex-"Top gear", 2,5 miljoen euro) en Gary Lineker ("Match of the day", 2 miljoen euro) voeren de lijst aan. Uit de cijfers van het jaarrapport blijken grote verschillen tussen wat mannen en vrouwen betaald krijgen.
Chris Evans en Gary Lineker

Op de lijst staan 96 acteurs, presentatoren, journalisten en panelleden die afgelopen jaar meer dan 150.000 pond (169.000 euro) betaald werden door de BBC. De openbare omroep verzette zich tegen het bekendmaken van de salarissen, maar werd daartoe gedwongen door de conservatieve regering.

De best betaalde BBC-ster is Chris Evans, die een ochtendshow op de radio presenteert en vorig jaar ook kortstondig het gezicht was van het autoprogramma "Top gear". Dat laatste was echter geen succes. Desondanks verdiende hij zo'n 2,5 miljoen euro. Ex-voetballer en "Match of the day"-presentator Gary Lineker volgt op de tweede plaats met zo'n 2 miljoen euro.

De top 3 wordt vervolledigd door de bekende talkshowhost Graham Norton met 960.000 euro. De cijfers geven echter geen volledig beeld, want zijn inkomsten voor "The Graham Norton show" zitten niet in dat bedrag verrekend. De BBC-cijfers houden immers geen rekening met betalingen via externe productiehuizen, enkel met programma's die door de zender zelf zijn gemaakt. In werkelijkheid zal hij dus een pak meer verdiend hebben.

Eerste vrouw pas op plaats 8

De eerste 7 plekken in de lijst zijn bezet door mannen. Claudia Winkleman op plaats 8 is de best betaalde vrouw met ruim 500.000 euro. Zij presenteert het populaire dansprogramma "Strictly come dancing".

Op de lijst met 96 namen staan in totaal 62 mannen en 34 vrouwen. 25 mannen verdienden meer dan 280.000 euro, tegenover slechts 9 vrouwen.

Behalve op vlak van gender zijn er ook verschillen op vlak van etniciteit. George Alagiah, Jason Mohammad en Trevor Nelson zijn de best betaalde sterren met een diverse achtergrond. Ze kregen elk tussen 280.000 en 340.000 euro.

"De BBC bepaalt de marktprijzen niet zelf"

Directeur-generaal Tony Hall van de BBC zegt dat de omroep de inspanningen voor meer gendergelijkheid en meer diversiteit in de komende jaren nog gaat opvoeren. "We hebben vooruitgang geboekt, maar we erkennen dat er nog meer te doen is en we gaan verder en sneller dan eender welke andere omroep."

Wat betreft de hoogte van de vergoedingen, benadrukt de BBC dat die in de voorbije jaren gedaald zijn -de zender heeft strenge besparingen achter de rug- en dat het nu eenmaal een competitieve markt is. "De BBC bepaalt niet zelf de marktprijzen. Als we het publiek willen geven wat ze willen, dan moeten we betalen voor deze geweldige sterren en presentatoren. Het publiek gaat daarmee akkoord."

De volledige lijst vindt u op de website van de BBC.