Endoscopen worden onvoldoende gereinigd

De Zorginspectie wil algemene regels opstellen voor de desinfectie van endoscopen. Dat zijn toestellen die artsen gebruiken voor inwendige onderzoeken. Nu is er nog geen algemeen kader waaraan ziekenhuizen zich moeten houden, waardoor endoscopen vaak niet grondig gereinigd worden tussen de behandeling van twee patiënten. Dat schrijft De Standaard.

De Zorginspectie wil algemene regels opstellen over de reiniging van endoscopen in ziekenhuizen. Uit onderzoek blijkt dat die endoscopen, die dienen voor inwendige onderzoeken, vaak onvoldoende gereinigd worden tussen de behandeling van twee patiënten.

De inspectie voerde een onderzoek in twaalf ziekenhuizen en stelde vast dat in negen ziekenhuizen de reiniging te wensen overlaat. Hierdoor vormen de endoscopen een bron van bacteriën. In Amerika en in onze buurlanden zijn er de afgelopen tien jaar al verschillende uitbraken geweest van ziektes door de slechte desinfectie. 

Knelpunten

Endoscopen moeten normaal gezien heel wat soorten reinigingen ondergaan. Er moet worden getest of er geen gaatjes in zitten, maar door de hoge tijdsdruk wordt deze test soms overgeslagen of niet grondig uitgevoerd. De toestellen zijn vrij groot, maar de spoelbakken waarin ze worden gereinigd zijn meestal te klein. Ook moeten de endoscopen manueel worden gereinigd met wegwerpborsteltjes, maar deze borsteltjes worden vaak voor meerdere reinigingen gebruikt.

Els Vastmans, diensthoofd Sterilisatie van het AZ West in Veurne, zegt dat het gebrek aan opleidingen ook een grote bekommernis is: "We hebben mensen die komen solliciteren zonder dat er eigenlijk een echte opleiding is. Ook voor die endoscopen bestaat er helemaal niets en het zou jammer zijn mocht de overheid er niet op ingaan om in financieringen en in een opleiding te voorzien."

Algemene regels nodig

De Zorginspectie wil een eisenkader opstellen met de overheid en de ziekenhuizen, zodat endoscopen voortaan in elk ziekenhuis even grondig en op dezelfde manier gereinigd worden. Zo’n algemeen kader ontbreekt nu nog.