Festivals: “Kan met vrijwilligers, behalve échte bewakingsopdrachten”

De bewaking op commerciële festivals kan nog altijd door vrijwilligers worden uitgevoerd. Dat bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Enkel voor heel specifieke taken moet een professionele bewakingsfirma worden ingeschakeld.

Jan Briers, gouverneur van Oost-Vlaanderen, maar ook de voorzitter van de Federatie van de Muziekfestivals in Vlaanderen, had vandaag een overleg op het kabinet-Jambon. De festivals zijn ongerust over de nieuwe wet op de private bewaking. Briers wil dat de festivals de kaart van de vrijwilligers kunnen blijven trekken.

Maar dat zal ook effectief kunnen, is op het kabinet-Jambon te horen. Enkele heel specifieke taken moeten door professionele bewakingsfirma’s worden verricht. Fouilleren bijvoorbeeld, of controle van handtassen en rugzakken, nachtelijke bewaking van het festivalterrein of van podia. Maar voor de rest kan alles en mogen vrijwilligers worden ingezet (polsbandjes controleren, personeel backstage, podiums bewaken…)

"De bezorgdheid bij de festivalorganisatoren is wel weggewerkt”, is te horen bij Jambon.