Gentse Feesten: al meer dan half miljoen bezoekers én succesverhaal voor De Lijn

De Gentse Feesten brengen na vijf dagen (halfweg dus) bevestiging van de verwachtingen: na 5 dagen zijn al 550.000 bezoekers geteld. Dat is net iets meer dan vorig jaar. En voor de rest loopt alles vlot en zijn er weinig incidenten geweest. So far, so good.

Zowat 110.000 bezoekers per dag dus, vorig jaar cirkelde het aantal rond de 100.000 per dag in de eerste vijf dagen van de Gentse Feesten. Het bevestigt het succes van het grootste stadsfestival van Europa dat ook al vijf dagen lang kan teren op goed weer, ontegensprekelijk ook van invloed op de bezoekersaantallen.

En De Lijn? Dat is een succes. Meer dan ooit hebben de feestgangers de weg naar de bus- en tramhaltes gevonden. Mogelijk zit er dit jaar een record in. Tijdens de eerste vijf dagen namen exact 172.859 reizigers het openbaar vervoer. Meer dan 90 procent van die reizigers gebruikten de pendeltram tussen het station Gent-Sint-Pieters en de Korenmarkt. In totaal 31 procent meer gebruikers van tram en bus dan vorig jaar, opmerkelijk.

Extra cijfers en weetjes

- Politierapport: na vijf dagen werden al 25 vechtpartijen opgetekend, werden al 334 wildplassers betrapt en waren er 607 verkeersinbreuken. in vergelijking met vorig jaar zijn er opvallend meer wildplassers en beduidend minder verkeersinbreuken.
- Voor de brandweer zijn het tot nu toe rustige dagen. Leukigheidje: de brandweer rukte ook uit voor een dakbrand in de feestenzone, maar dat bleek eigenlijk een act van het straattheaterfestival Miramiro te zijn.
- Minder werk dan anders ook voor het Vlaamse Kruis en het Rode Kruis.
- Mobiliteit: De Park-and-rides werken zeer goed. Ook de parkeergarages zijn regelmatig volzet op piekmomenten. Bewaakte fietsparkings werden intensief gebruikt en stonden op piekuren volledig vol.
- In totaal werd ral meer dan 151 ton vuilnis verzameld, iets minder dan in 2016, toen de teller na vijf dagen op 155 ton stond.