Groen, Ecolo en DéFi hebben 30-tal voorstellen om Brusselse politiek uit schandaalsfeer te halen

De partijen Ecolo, Groen en DéFI zijn het eens geraakt over 32 voorstellen rond politieke ethiek en goed bestuur in Brussel. Het gezamenlijk initiatief van de groenen en DéFI is een gevolg van de politieke crisis in Wallonië en Brussel. De drie partijen leggen hun voorstellen voor aan de andere partijen in Brussel.

Na de schandalen rond Publifin en Samusocial trok CDH-voorzitter Benoît Lutgen de stekker uit de coalities met de PS. In Wallonië onderhandelt de partij met MR, in Brussel zit de situatie vast: MR en CDH hebben extra partners nodig, maar zowel DéFI als Ecolo wilden eerst praten over behoorlijk bestuur en staan niet te springen om zomaar te depanneren.

Almaci: "Voorzet naar andere partijen"

Over dat goed bestuur hebben Ecolo, Groen en DéFI nu een onderling akkoord, waarmee ze een einde willen maken aan de schandaalsfeer in Brussel. Ze hebben ruime maatregelen uitgewerkt die allemaal in het Brussels parlement kunnen worden doorgevoerd. Ze vragen meer controle op mandaten en mogelijke belangenvermengingen, het einde van de politieke benoemingen en meer mogelijkheden rond burgerparticipatie.

"Dit is een voorzet die we overmaken aan de andere partijen, ook de Nederlandstalige in Brussel. Dit is pro politiek. Het gaan om het herstellen van het vertrouwen en het gezonder maken van de politiek", zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci. 

Maar volgens MR-voorzitter Olivier Chastel is het akkoord slechts een voorwendsel voor DéFi-voorzitter Olivier Maingain om verder te besturen met de PS in Brussel. Maingain op zijn beurt werpt op dat dat een redenering van oude politieke cultuur is.