Horeca Vlaanderen wil dat rokende klant meer beboet wordt

Met de affichecampagne "Hier roken kan u geld kosten" wil Horeca Vlaanderen de rokers waarschuwen. Wie rookt in een horecazaak kan een boete krijgen, nu worden al te vaak de uitbaters bestraft.

Horeca Vlaanderen stelt vast dat "wanneer er controles op het rookverbod gebeuren, dan wordt er eigenlijk altijd een boete uitgeschreven bij overtreding voor de uitbater van een horecazaak, maar worden er zelden boetes uitgeschreven voor de roker zelf, en dat is eigenlijk hetgeen wat Horeca Vlaanderen ook een beetje wil aanklagen". 

"Er zijn heel veel horecazaken die wel degelijk proberen het rookverbod heel goed toe te passen, die de verbodstekens aanbrengen, die geen asbakken plaatsen, die optreden wanneer er gerookt wordt, maar die niet kunnen uitsluiten dat er dan toch nog gerookt wordt". "We vinden het dan niet aanvaardbaar dat de uitbater die wel degelijk de wet heeft nageleefd, dat die een boete krijgt, en dat de roker zelf geen boete krijgt", aldus nog Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen.

Horeca Vlaanderen neemt zelf actie

"Het rookverbod in de horeca dateert al van 1 juli 2014, maar volgens de beroepsvereniging is er van de overheid nooit een sensibiliseringscampagne naar de klant geweest.

Bij een overtreding van het rookverbod riskeert een uitbater boetes van 500 euro tot sluiting van de zaak. Een rokende klant riskeert een boete van minimaal 200 euro.

Meest gelezen