Mayeur: "Ben slachtoffer van lynchpartij in politiek en media"

De Brusselse oud-burgemeester Yvan Mayeur heeft zich voor het eerst in het openbaar verdedigd in verband met zijn rol bij daklozenorganisatie Samusocial. Hij wees erop dat hij enorm veel heeft gedaan voor Samusocial en verwerpt alle kritiek. Eerder vanmiddag had Michel Degueldre, de voorzitter van de raad van bestuur, zijn spijt betuigd over een controversiële mail die hij in mei had verstuurd.

Het was een strijdbare Yvan Mayeur die vanavond voor de onderzoekscommissie van het Brussels Parlement verscheen. Hij begon met een lange uiteenzetting over het ontstaan van Samusocial, over de noodzaak van de daklozenorganisatie en over het vele werk dat hij ervoor heeft verzet. "De hele pers is getuige van ons engagement", aldus Mayeur.

De man die is opgestapt na de heisa over de hoge zitpenningen die hij bij Samusocial opstreek, is vandaag verontwaardigd. Hij verwerpt elke vergelijking met het Publifin-schandaal. "Er staat geen maat op de overdrijvingen. Dit is onrechtvaardig."

Hij ontkent ook dat er sprake is van een totaal gebrek aan transparantie. "Ik wil zeggen dat er totale transparantie is." De Brusselse oud-burgemeester heeft het over een intentieproces en wijst erop dat de jaarverslagen compleet transparant zijn, ook over de vergoedingen. De heisa rond Samusocial noemt hij een pseudo-schandaal. De zitpenningen bij de daklozenorganisatie vindt hij niet abnormaal hoog.

Hij klaagt aan dat de Brusselse regering hem het recht heeft ontzegd om zichzelf te verdedigen tegenover alle beschuldigingen en had het over een lynchpartij in de politiek en de media. "Mijn grootste fout is dat ik geen afstand kon nemen van Samusocial, dat ik opgericht had", aldus Mayeur.

Lees verder onder de video. 

"Ben niet echt trots op mail die ik heb verstuurd"

Michel Degueldre is voorzitter van de raad van bestuur van Samusocial. Voor hij vragen kreeg, gaf hij toe niet trots te zijn op een controversiële mail die hij aan zijn communicatieverantwoordelijke had gestuurd. Daarin vroeg hij hem informatie op te zoeken over een aantal journalisten en een Ecolo-politicus.

Degueldre zegt dat hij zijn communicatieverantwoordelijke eigenlijk wilde bellen, maar uiteindelijk een mail heeft gestuurd omdat de man op vakantie was in Bretagne. Hij heeft naar eigen zeggen pas achteraf de draagwijdte van zijn neergeschreven woorden ingeschat. "Ik ben er niet bepaald trots op, maar dat moet u catalogeren onder de noemer 'blaffende honden bijten niet'", zei hij. Degueldre stipte aan dat hij zijn mail heeft verstuurd op een moment dat hij zich afvroeg of de pers niet hem viseerde, vóór de heisa rond Mayeur en Peraïta is losgebarsten.

Arnaud Verstraete (Groen) vond de uitleg van Degueldre niet overtuigend en blijft zich vragen stellen over diens intenties met zijn mail. "Ik heb mij slecht uitgedrukt met die mail en bied daarvoor mijn excuses aan", herhaalde Degueldre.

Gisteren heeft de commissie oud-OCMW-voorzitter Pascale Peraïta gehoord, maar die heeft haar zwijgrecht ingeroepen.

Degueldre: "Ik ben nog altijd aan het zoeken naar het gefoefel"