Nieuwe trend bij jonge moeders: fitnessen met je baby

Babymassages en bewegingsoefeningen voor jonge moeders zijn al langer populair, maar nu is er een nieuwe manier om de verbondenheid met je kindje én je buikspieren te versterken: fitness met je eigen baby. Experts reageren enthousiast.

“Ik zocht een activiteit om samen met mijn baby te doen, maar vond niets. Dat was jammer. We hebben een haastig leven en ik zie niet veel mama’s die thuiskomen en daarna nog gaan ravotten met de kinderen in de tuin. Ik dacht: misschien moet ik iets organiseren waardoor we samen met onze baby’s “quality time” kunnen beleven.”

Zo kwam Delphine Steelandt, moeder van Marcel (2,5 jaar), sportcoach en uitbaatster van VIP Fit in Gistel, op het idee om fitnesslessen te organiseren voor jonge moeders én hun baby’s. Ze ontwikkelde zelf een aantal ergonomische fitnessoefeningen die zowel voor de moeder als het kindje een gunstig effect hebben. 

Eenmaal per week trekken jonge moeders met hun baby's naar de fitnessclub. Gedurende 45 minuten doen ze er samen verschillende soorten oefeningen, om hun buik, rug en bekkenbodemspieren verstevigen. “Daardoor kunnen we ons lichaam, dat negen maanden lang de baby heeft gedragen, opnieuw sterk maken, zodat we weer sexy mama’s worden."

Fitnesslessen versterken band tussen moeder en kind

Voor de luisteraars van Radio 2 schetste Delphine hoe één van de oefeningen verloopt: "Vanuit een lungehouding, met het achterste been in een hoek van negentig graden en het voorste been gebogen, strek je de baby uit naar voor en naar achteren”. Een full-bodyworkout, mét de baby.

Wie zich zorgen maakt over de veiligheid van die oefeningen stelt Delphine gerust: “We gaan natuurlijk niet met de baby gooien of schudden. Het zijn heel rustige bewegingen.” Alle oefeningen zijn bedacht zodat ouder en kind altijd samen kunnen zijn. Dat contact is volgens Delphine essentieel. “De baby voelt zich het best van al op de huid van papa of mama. Het is voor de baby heel leuk om samen met hen tijd door te brengen.”

Gynaecoloog en hoogleraar Hendrik Cammu (VUB) bevestigt in het Nieuwsblad dat de fitnesslessen de band tussen moeder en kind versterken. “Al moet je de baby niet gaan schudden alsof het een fles bruiswater is.” Ook "Vroedvrouw van het Jaar" Elke Notebaert ziet het als een mooi initiatief. Maar, zo waarschuwt ze, moeders moeten erop letten dat ze niets forceren. "Het advies van een kinesist is aangewezen."

Meest gelezen