Nieuwe Waalse politieke denktank E-Change "wordt zeker geen partij"

Waalse politici uit verschillende partijen hebben onder de naam "E-change" een denktank opgericht, die zich buigt over de politieke toekomst van Franstalig België. Dat schrijven La dernière heure en La libre Belgique. Na enkele schandalen is er nood aan een nieuwe politieke cultuur, zegt Franstalig cultuurminister Alda Greoli (CDH) bij de RTBF, maar een nieuwe politieke partij vanuit E-Change komt er niet.
Naast Greoli zitten ook Melchior Whatelet en J-M Javaux in de denktank.

Onder meer voormalig Ecolotopman Jean-Michel Javaux, voormalig CDH-minister Melchior Wathelet en Brussels Défi-minister Didier Gosuin maken naast Greoli zelf deel uit van de denktank. Een Franstalige krant had gesuggereerd dat van hieruit een nieuwe partij in de steigers gezet zou worden. "Dat is niet onze bedoeling, want we willen net de politieke grenzen overstijgen", countert Franstalig cultuurminister Alda Greoli bij de RTBF.

"We willen mensen vanuit verschillende hoeken samenbrengen om na te denken over de politieke toekomst van Franstalig België. De basisvraag is hoe we alles opnieuw beter kunnen laten functioneren. Ik vind het heel interessant om deel uit te maken van die reflectiegroep. En wat mij persoonlijk betreft: ik maak zelf al ruim 30 jaar deel uit van CDH, en ik zie niet waarom dat zou veranderen."

Greoli is behoorlijk fel over de huidige gang van zaken. "We zien allemaal waar het momenteel misloopt. Schandalen als die met mevrouw Peraïta en meneer Mayeur bij Samusocial: ik heb daar mijn buik van vol. Als politicus kan je niet én besturen, én langs de kassa passeren."

"Iedereen welkom voor coalitie zonder de PS"

Over de relatie met de PS is Greoli ook niet bepaald positief. "We kunnen momenteel niét meer met hen besturen. Al zijn er bij de PS heel wat mensen met een echte staatsvisie, een pure socialistische visie die ik persoonlijk niet deel maar wel begrijp. Maar hun typisch socialistisch graaisysteem die de norm lijkt te zijn: dat is onmogelijk. Al zitten er in de kern van de partij wel mensen die dit kunnen veranderen."

Over de moeizame coalitiegesprekken wil Greoli niet veel kwijt. "We moeten het vertrouwen van de burgers herstellen door anders aan politiek te gaan doen. Daarvoor is de PS in de meerderheid niet nodig. Wat ons betreft, is iedereen die een alternatief voor de socialisten wil bieden welkom aan de onderhandelingstafel. Of de andere partijen daarop ingaan, is hun keuze, maar wij willen alvast vooruit."