Opnieuw kamp stopgezet in Tenneville, zes kinderen naar ziekenhuis

In Tenneville, in de provincie Luxemburg, moesten zes kinderen van KSA Westmalle naar het ziekenhuis gebracht worden nadat ze ziek waren geworden op kamp. Wat de oorzaak van de ziekte is, is nog niet duidelijk. Het kamp in Tenneville is stopgezet. Ook in Brasschaat is een grote groep jongeren ziek geworden tijdens een zomerkamp.

Het kamp in Tenneville moest stopgezet worden nadat een aantal kinderen ziek geworden waren en uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht moesten worden. De rest van de kinderen wordt opgehaald door de ouders. 

Waarom de kinderen ziek geworden zijn is nog niet duidelijk, zegt Brecht Goerlandt, nationaal coördinator van de KSA. De oorzaak is nog niet bekend. "Het Voedselagentschap is hier geweest, zij gokken erop dat de Ourthe misschien de boosdoener geweest is, maar zeker is dat nog niet. Ze hebben wel een grondige check gedaan van het materiaal en de keuken hier. Daar waren ze lovend over, dus het is zo goed als uitgesloten dat het daardoor komt." 

Ook de burgemeester van de gemeente denkt dat de kinderen mogelijk ziek geworden zijn door de vervuiling in de Ourthe, die vlakbij de kampplaats stroomt. "Door de combinatie van de warmte en het water dat laag staat, is er mogelijk een bacterie ontwikkeld."

Afgelopen weekend werd in Tenneville ook al een Chiro-kamp vroegtijdig stopgezet nadat er enkele jongeren ziek geworden waren. 

Lees verder onder video.

Buikgriep op kamp in Brasschaat

Ook in Brasschaat, in de provincie Antwerpen, is een grote groep jongeren ziek geworden tijdens een zomerkamp. Zo'n 40 van de 100 meegereisde kinderen van Chiro Jongens Opglabbeek had last van buikgriep. Een oorzaak is er nog niet gevonden. Het grootste deel van het kamp is intussen stopgezet, alleen de twee oudste groepen blijven nog. 

Leider Lennert Demoor zegt dat de leiding alles gedaan heeft wat mogelijk was. "We hebben de zieke kinderen geïsoleerd bij de eerste symptomen, op aparte kamers gelegd en zijn naar de dokter geweest."