Radiohead treedt vanavond op in Israël, ondanks grote druk om af te zeggen

Radiohead sluit vanavond zijn wereldtournee af in Tel Aviv, in Israël. Het optreden lokte de voorbije weken veel controverse uit. Activisten voor de Palestijnse zaak en collega-muzikanten riepen Thom Yorke en co op om het optreden te annuleren, maar de band heeft dat geweigerd.
All rights: www.joostvh.be
Radiohead trad onlangs ook op op Rock Werchter.

De beslissing om in Israël op te treden kwam Radiohead op heel wat kritiek te staan. Begin april al vroegen een 40-tal bekende sympathisanten met de Palestijnse zaak in een open brief aan de band om het optreden af te zeggen. Ze vinden het niet kunnen dat radiohead zou optreden in een land dat volgens hen een deel van zijn bevolking discrimineert en hun gebieden koloniseert.

"Doe wat de artiesten deden in de periode dat Zuid-Afrika onderdrukt werd: blijf weg, tot de apartheid voorbij is", zo eindigt de brief, die ondertekend werd door onder meer Nobelprijswinnaar Desmond Tutu, Thurston Moore (Sonic Youth), Roger Waters (Pink Floyd) en regisseur Ken Loach.

De open brief is een initiatief van de koepelorganisatie BDS (Boycott, Divestment, Sanctions). Die ijvert voor een volledige boycot van Israël, niet alleen economisch, maar ook cultureel en academisch, zolang er geen einde wordt gemaakt aan de bezetting van de Palestijnse gebieden. Israël noemt de organisatie antisemitisch.

"We steunen Netanyahu niet meer dan Trump"

Radiohead treedt al voor de vierde keer op in Israël. De band heeft er een trouwe fanbasis. "Optreden in een land is niet hetzelfde als de regering steunen. We steunen Netanyahu (de Israëlische premier, red.) niet meer dan we Trump steunen, maar we treden wel op in Amerika. Muziek, kunst en de academische wereld zijn er om grenzen te overschrijden, niet om ze op te trekken", zo verdedigde Thom Yorke zich op Twitter in een conversatie met Ken Loach, een van de ondertekenaars van de brief.

(Lees verder onder de tweet)

Reputatie van "politieke band"

De kritiek bleef niet beperkt tot het internet. Bij een optreden van Radiohead eerder deze maand in Glasgow haalden enkele toeschouwers Palestijnse vlaggen boven om te protesteren tegen het geplande concert in Tel Avivo, tot ngenoegen van Yorke, zo schreef muziekmagazine NME.

Radiohead is niet de enige internationale band van aanzien die naar Israël gaat. "Er is een lange lijst van buitenlandse artiesten die al opgetreden hebben of de komende maanden nog zullen optreden in Israël", zegt correspondente Ankie Rechess in "De ochtend". "Een paar maanden geleden trad Guns 'n Roses op in Tel Aviv voor 70.000 mensen. De komende maanden staan onder meer Coldplay, Pixies en Robbie Williams op het programma."

Dat hun optredens minder controverse uitlokken, komt wellicht door de reputatie van Radiohead als een uitgesproken "politieke band". In het verleden waren ze bijzonder kritisch voor de Amerikaanse president George W. Bush en de Britse premier Tony Blair. Thom Yorke en co steunen ook de Tibetaanse zaak en ze zijn begaan met de strijd tegen de klimaatopwarming.